Melkvee100Plus

249 DOC-leden werken aan weidevlees

Nieuws Janet Beekman 1 jun 2017
Show article

Restaurantketen Thrill Grill stapte over op DOC-weidevlees en -weidekaas voor haar hamburgers en steaks. DOC Kaas stimuleert hiermee weidegang. 249 DOC-leden produceren het rundvlees voor de burgers en steaks van Thrill Grill.

DOC Kaas biedt haar leden vanaf januari van dit jaar leden het weidevleesprogramma aan. De zuivelcoöperatie werkt hierin samen met Exportslachterij Gosschalk in Epe. Voor de afzet van weidevlees sloot Gosschalk een contract met restaurantketen Thrill Grill, die zich profileert met de kreet ‘For the love of burgers’. Deze keten startte in november 2014 en heeft nu twee vestigingen in Amsterdam, één in Haarlem en recentelijk is het vierde restaurant in Tilburg geopend.

Thrill Grill: ‘Weidegang vinden wij belangrijk’

“Wij profileren ons graag in het hogere segment van burgerketens”, zegt Hans Bruning, die samen met Maarten van de Biggelaar en de bekende chef-kok Robert Kranenborg eigenaar is van de Thrill Grill restaurants. “We willen consumenten kwaliteit en beleving bieden en bij voorkeur verantwoord geproduceerde producten uit Nederland gebruiken. Weidegang vinden wij belangrijk. Daarom maken wij onze burgers en steaks van 100% weidevlees en gebruiken we op de burgers de Gouda Holland 48+ weidekaas van DOC.”

DOC Kaas wil weidegang stimulerenDOC Kaas wil weidegang bij haar leden melkveehouders stimuleren. “Weidende koeien zijn van oudsher kenmerkend voor het Nederlandse landschap. Een fenomeen dat in Nederland, maar ook daarbuiten, wordt gewaardeerd”, zegt Geert Hartlief, manager ledendienst DOC Kaas.

Om die reden zette DOC Kaas de afgelopen 4 jaar nadrukkelijk in op behoud van weidegang onder haar leden. In 2012 tekende het zuivelconcern het weidegangconvenant. DOC Kaas produceert vanaf oktober 2016 weidekaas van melk, geleverd door leden die volledige weidegang toepassen. De weidegangtoeslag die DOC Kaas uitkeert is € 1,75 per 100 kilo melk. De weidevleestoeslag die Gosschalk uitbetaalt is € 25 per koe.

‘Weidegang en weidevlees dragen bij aan betere verwaarding’

“Beide toeslagen zijn middelen om weidegang onder de leden-melkveehouders te stimuleren”, aldus Hartlief. “Weidevlees en weidekaas dragen niet alleen bij aan het stimuleren van weidegang, maar ook aan een betere verwaarding van weideproducten.” In 2016 was het aandeel melkveebedrijven dat levert aan DOC kaas en een bepaalde vorm van weidegang toepast, bijna 80%. “DOC Kaas wijkt daarmee niet af van het landelijke gemiddelde”, zegt Hartlief.

Groei van weidevlees

Alle leden van DOC Kaas die volledige weidegang toepassen, kunnen deelnemen aan het weidevleesprogramma. De voorwaarde is tenminste 120 dagen per jaar minimaal 6 uur per dag in de wei of minimaal 120 dagen, 720 uur, in de wei. Daarnaast moeten de koeien in Nederland zijn geboren en getogen. Er nemen nu 249 leden-melkveehouders van DOC Kaas deel aan het weidevleesprogramma.

Leden die willen deelnemen aan het programma kunnen zich aanmelden bij Exportslachterij Gosschalk door een aanmeldformulier in te vullen. DOC Kaas faciliteert het weidevleesprogramma, maar is verder niet bij de uitvoering betrokken. Gosschalk nam het initiatief tot het programma en voert dat uit.

Momenteel zo’n 300 geslachte koeien per maand

“Dit jaar leveren we exclusief weidevlees aan Thrill Grill, het gaat om circa 300 geslachte koeien per maand”, vertelt Bennie Gosschalk, eigenaar van de slachterij. “Vooralsnog beuren wij geen hogere prijs voor weidevlees, maar wij verwachten dat de animo voor weidevlees toeneemt. Vanaf 2018 willen we meer afzetkanalen bedienen in de horeca, maar ook grootwinkelbedrijven die belangstelling hebben voor inkoop van weidevlees”, zegt Gosschalk.

Hij vindt het belangrijk dat er een goede borging is. “Weidevlees moet afkomstig zijn van melkveebedrijven met volledige weidegang. Bij aanmelding controleren wij dat via het UBN van het bedrijf. Via etikettering van karkassen in de slachterij scheiden we weidevleeskoeien van andere koeien.”

Reageren

U kunt alleen reageren wanneer u ingelogd bent met uw account. Heeft u nog geen account, meld u dan aan.