Doorgaan naar artikel

Uiers even schoon in vrijloopstal als ligboxstal

De uiers en spenen van koeien zijn in zowel vrijloopstallen als ligboxenstallen even schoon. Dit blijkt uit een gepubliceerde studie in Journal of Dairy Science.

Koeien in een vrijloopstal hebben smeriger benen en achterstel dan die in een ligboxenstal gehuisvest zijn. De uiers en spenen zijn wel even schoon. In de vrijloopstal kunnen de koeien makkelijker gaan liggen en opstaan. Ook liggen koeien ruimer in deze stallen en hebben zij minder last van kreupelheid. Kanttekening is dat er veel variatie bestaat tussen goed en minder goed management met betrekking tot vrijloopstallen, vooral als het gaat om hygiëne.

Doel van de studie is om aannames die iets zeggen over dierenwelzijn te onderzoeken. Een voorbeeld van een aanname, is dat een zacht ligbed gunstig is voor het dierenwelzijn. Het onderzoek werd uitgevoerd op 41 bedrijven, onder andere in Nederland. Dit waren 21 vrijloopstallen en 20 ligboxenstallen. In totaal deden 4.036 dieren mee aan de proef. Het onderzoek vergeleek de koeien en het dierenwelzijn in vrijloopstallen tegen ligboxenstallen in Europese stallen.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin