Verwerking biomelk tot boter
Leverancierscoöperatie Eko-Holland Melk op Maat laat weten in Nederland incidenteel biomelk als gangbaar in de markt te moeten zetten. Andere uitlaatklep is de verwerking van biomelk tot boter en poeder in loondienst. Eko-Holland regelt vervolgens zelf de afzet. Voorzitter René Cruijsen legt uit dat deze poeder en boter over het algemeen binnen Europa blijf. Als voorbeeld noemt hij export naar Italië. Over de vraag of deze export een lucratieve aangelegenheid is, is hij helder. Omgerekend verliezen we alleen aan transportkosten al 1 à 2 cent op de melkprijs die we in Nederland weten te realiseren.
De markt van plantaardig zuivel groeit hard
Hoe verder?
Hoe de biologische melkveehouderij zich verder gaat ontwikkelen, is moeilijk te voorspellen. Wat betreft de afzet lijken er in ieder geval in Nederland nog voldoende kansen. Zeker in vergelijking met marktaandelen voor bio in andere Europese landen. Wel is er stevige concurrentie van nieuwe duurzaamheidsinitiatieven en niet te vergeten een sterk groeiende markt voor plantaardige zuivel. Van deze laatste ontwikkeling ondervinden vooral biologische melkveehouders in de Verenigde Staten nu hinder.
Grootste speler is Eko-Holland
Eko-Holland is nog steeds de grootste speler in Nederland. De leverancierscoöperatie telt rond 180 leden, goed voor een productie van tussen de 90 en 100 miljoen kilo melk. Tweede speler is FrieslandCampina met 153 leden-melkveehouders die biologische melk leveren. Daar komt dit jaar nog een tiental bij, zo laat de onderneming weten. Ook is duidelijk dat een aantal veehouders de coöperatie heeft verlaten om elders biologische melk te gaan leveren. Volumes wil de zuivelcoöperatie niet noemen.
Arla grootmacht in Europa
Grootmacht in Europa is nog steeds Arla. In de 7 Europese landen telt de coöperatie 965 leveranciers van biomelk. Naast productie voor de Europese markt zet Arla ook fors in op export van biologische zuivel naar China, Azië en het Midden-Oosten. Over het aantal leveranciers van Arla in Nederland wil de zuivelonderneming geen uitspraken doen. Bekend is dat er biologische melk voor de fabriek in Nijkerk wordt ingekocht bij Eko-Holland. In ieder geval haalde Arla in het verleden ook wel biologische melk uit Denemarken, naar schatting zo’n 20 miljoen kilo per jaar. Ook zijn er eigen leveranciers in Nederland, maar hoeveel van deze veehouders biologische melk leveren is onduidelijk.
Stabiele melkprijs verwacht
Voor Nederland, maar ook andere Europese landen, lijkt een hoos aan nieuwe biologische melkveebedrijven als in 2017 uitgesloten. Vraag en aanbod lijken redelijk in balans. In Nederland zou een vrijstelling van fosfaatrechten voor bio dit kunnen veranderen, maar dergelijke signalen zijn in Den Haag tot op heden niet te horen. Afgelopen jaar hebben zich wel nog eens 16 gangbare melkveebedrijven bij Skal aangemeld voor omschakeling naar bio. Wat betreft de biologische melkprijs is de verwachting dat deze zich komende maanden zo rond de 46 cent per kilo blijft bewegen. Na de zomer lijkt er zelfs ruimte voor een stijging en dus is er reden tot optimisme. Ondanks een enorme groei is de markt voor biologische zuivel tot op heden goed overeind gebleven.
Melkveebedrijf De Haarmeijer: wij zijn niet van die rekenaars
Melkveebedrijf de Haarmeyer levert nu zo’n 25 dagen biologische melk aan Eko-Holland.
De aanmelding bij Skal voor omschakeling naar bio ging begin 2017 de deur uit. De reacties waren verrassend. “Maar jullie waren toch al lang biologisch?” Dag en nacht weiden, klaver in het grasland en het niet gebruiken van GMO-voer, bestrijdingsmiddelen en kunstmest wekte deze suggestie. Toch hebben Gerlof en Annemiek bewust gekozen om nu pas over te schakelen op bio. Ze hadden tijd nodig om wat vet op de botten te krijgen na de plotselinge overname van het bedrijf in 2008.