Melkvee100Plus
Show article

Uden – Door de dalende melkprijs dienen zich nu al de eerste liquiditeitsproblemen aan bij melkveebedrijven, aldus DLV Advies. Banken verwijzen een toenemend aantal door voor nader advies en betere liquiditeitsbewaking.

De verwachting is dat de financieringsproblemen de komende maanden alleen maar groter worden. Dit meldt de organisatie op basis van signalen uit het adviesprogramma Melkveemanager. De melkprijs ligt rond 34 cent per kilo. Kijkend naar de prijzen van boter, kaas en melkpoeder op de termijnmarkt, is een verdere daling naar 30 cent niet ondenkbaar, aldus DLV. Ze ziet wel veel spreiding in de kostprijs per kilo melk op melkveebedrijven. Er zijn bedrijven die nog prima tegen een extra stootje kunnen, maar er zijn ook bedrijven die kampen met te hoge kosten, te weinig buffer en/of onvoldoende strak management, zegt Vic Boeren van DLV.

Gemiddeld ligt de kostprijs van melk rond 38 cent per kilo. Dit betekent een tekort van 8 cent bij een melkopbrengst van 30 cent per kilo. Op een bedrijf met 1 miljoen kilo melk resulteert dit in een tekort van €80.000 op jaarbasis.

Auteur

Klaas%20van%20der%20Horst
Klaas van der Horst was redacteur rundveehouderij bij Boerderij.

Reageren

U kunt alleen reageren wanneer u ingelogd bent met uw account. Heeft u nog geen account, meld u dan aan.