Doorgaan naar artikel

Eenmaal daags melken voor minder ketose

Het eenmaal daags melken werd uitgevoerd in combinatie met propyleenglycol werkt goed tegen ketose. - Foto: Theo Galama

Het eenmaal daags melken werd uitgevoerd in combinatie met propyleenglycol werkt goed tegen ketose. - Foto: Theo Galama

Het toedienen van propyleenglycol bij koeien met ketose heeft een beter effect bij eenmaal per dag melken.

Alleen propyleenglycol werkt ontoereikend om ketose (slepende melkziekte) te behandelen. Propyleenglycol werkt wel ondersteunend bij het eenmaaldaags melken. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek van University of Guelph. In het onderzoek werden de effecten van het verminderen van de melkfrequentie van tweemaal daags naar eenmaal daags als aanvullende behandeling bij ketose onderzocht. Het eenmaal daags melken werd uitgevoerd in combinatie met propyleenglycol. Ketose wordt vaak behandeld met propyleenglycol als energiebron.

Melkproductie bleef lager

Tijdens het onderzoek werden koeien waarbij ketose werd vastgesteld willekeurig toegedeeld om tweemaal- of eenmaal per dag door de melkrobot te gaan.

Bij ketose komen vrije vetzuren (NEFA’S) vrij. Bij één keer per dag melken daalt de hoeveelheid NEFA’S aanzienlijk. Dat komt omdat ketose wordt veroorzaakt door een energietekort. Een tijdelijke vermindering van de energiebehoefte – door het eenmaal daags melken – zorgt ervoor dat koeien minder energie nodig hebben voor de melkproductie. Zo kan de energiestatus verbeteren en knappen koeien met ketose eerder op.

Evenwicht risico’s en melkgeld

Koeien die gedurende twee weken één keer per dag werden gemolken, gaven tijdens die periode 26% minder melk. Dat de melkproductie daalt bij een lagere frequentie is logisch. De melkproductie stijgt namelijk bij meer melkbeurten per dag, dus andersom gebeurt het omgekeerde. Echter hebben deze twee weken voor een langere periode een negatief effect op de melkproductie. Tot 13 weken na de verlaagde melkfrequentie bleef de melkproductie onder niveau.

De melkproductie steeg weer nadat koeien twee keer per dag gemolken werden, maar deze groep koeien haalde lang niet dezelfde opbrengst als de groep koeien die de hele periode twee keer per dag gemolken werd. Of deze oplossing in de praktijk veel zal worden toegepast, hangt af van het evenwicht tussen het verminderen van de risico’s van de negatieve effecten van ketose, in vergelijking met minder melkgeld.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin