Doorgaan naar artikel

VVD: aandacht voor veiligheid emissiearme systemen

Verschillende VVD politici, waaronder Kamerlid Thom van Campen (blauwe jas en witte schoenen) kwamen kijken bij melkveehouder Henk van der Wind (rechts) in Maarsbergen. - Foto: Herbert Wiggerman

Verschillende VVD politici, waaronder Kamerlid Thom van Campen (blauwe jas en witte schoenen) kwamen kijken bij melkveehouder Henk van der Wind (rechts) in Maarsbergen. - Foto: Herbert Wiggerman

VVD-Kamerlid Thom van Campen wil meer aandacht voor veiligheid van emissiearme stalvloeren, nadat hij het verhaal hoorde van een melkveehouder waar een ontploffing in de stal plaatsvond.

Bij de installatie en goedkeuring van emissiearme stalvloeren moet ook rekening gehouden worden met de veiligheid, vindt VVD-Kamerlid Thom van Campen. Naar aanleiding van de explosie onder de stalvloer van een melkveehouder in Maarsbergen gaat de VVD’er vragen stellen aan de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit hierover.

Koeien weer hersteld

Maandag 17 januari bracht Van Campen een bezoek aan het bedrijf van de familie Van der Wind. Inmiddels hebben vader Henk en zoon Reijer van der Wind het verhaal al een aantal keren verteld aan verschillende media en politici. Ze willen voorkomen dat een andere collega-melkveehouder, waar dan hetzelfde overkomt. Het voorval is inmiddels bijna twee weken geleden en de heren spreken van geluk dat alle koeien de ontploffing overleefd hebben. Een aantal is nog onder behandeling van de veearts, maar de meeste zijn qua productie weer op peil. Er heerst rust in de stal, ook in het deel van de voergang waar zoon Reijer de vloer omhoog zag komen.

Van Campen was er vooral om te luisteren en vroeg zich onder andere hardop af wat de verantwoordelijkheid van de leverancier van het emissie-arme systeem is. “We gaan er ook vanuit dat de auto waarin we rijden goed en veilig is, dat de fabrikant daar de nodige testen voor heeft gedaan. Dat mag je ook van een leverancier van zo’n systeem verwachten”, vindt hij.

Meer rust

“Zomaar de vloeren uit zo’n stal halen, kan natuurlijk niet”, ziet Van Campen, “Dan krijg je gedoe met stikstofruimte.” Voor nu is het deel van de stalvloer bij Van der WIND vervangen door een gewone roostervloer. Van de zomer moet daar een rubbercoating en kleppen die de spleten tussen de roosters bedekken, in komen. “Die kleppen blijven op den duur een beetje open staan, waardoor de gassen er wel uit kunnen. Dat is niet de bedoeling, maar geeft wel wat meer rust,” vindt Henk van der Wind. Binnen hun eigen nb-vergunning kan dit, maar hij beseft ook dat andere veehouders die mogelijkheid niet hebben.

Overheid moet meedenken aan manieren om emissiearme stalvloeren te perfectioneren

De stal van Van der Wind is gebouwd in 2012 en veel moderne melkveestallen hebben ook een variant op een emissiearme vloer. Henk van der Wind vindt dat de overheid met subsidies voor duurzame stallen ook mee moet denken aan een manier om emissiearme stalvloeren te perfectioneren. Van Campen zag hier ook wel wat in, liet hij maandag merken. Van der Wind zou bijvoorbeeld wel wat zien in het beluchten van de mest of het afzuigen van de gassen die zich onder een dichte vloer ophopen. “Dan ben je ook meteen circulair bezig, als je de stikstof af kan vangen en er een kunstmestvervanger van kan maken. Zulke systemen bestaan al, maar zijn erg duur. Er moeten ook oplossingen komen voor kleinere boeren.”

Politieke aandacht

Van der Wind wil graag politieke aandacht voor dit issue en dat lukt. Behalve het Kamerlid Van Campen waren er ook VVD’ers uit de provincie en van verschillende gemeenten aanwezig. Van der Wind is zelf actief bij de SGP en heeft de kwestie ook al onder de aandacht bij zijn partijgenoot in de Tweede Kamer, Roelof Bisschop, gebracht. Wat melkveehouder Van der Wind betreft, is ook de nieuwe landbouwminister van harte welkom op zijn bedrijf voor tekst en uitleg.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin