De vraag is: schiet A-ware iets op met die overstappers? Want tot nu toe betrekt het – via de DMF – al een fors volume contractmelk van FrieslandCampina. Wat de overstappers meebrengen, gaat naar rato van dat volume af. Voor A-ware is het dus zaak om méér overstappers te werven dan het aan volume via DMF kan kopen.
Arla en DeltaMilk ‘preferente kopers’
Voordat A-ware op de melkmarkt verscheen, waren Arla Nijkerk en DeltaMilk de enige kopers van FrieslandCampina-melk via DMF. Omdat zij zijn afgesplitst van de rechtsvoorgangers van Friesland Foods en Campina zijn het bovendien ook de ‘preferente kopers’. Anderen komen op de tweede plaats.
‘Als Arla en Deltamilk aan hun aanspraken vasthouden, hebben anderen het nakijken.’
Als het DMF-plafond straks naar 800 miljoen kilo gaat, geldt dus niet dat die hele ‘pot’ weer tussen 3 of meer partijen verdeeld kan worden. Als Arla en DeltaMilk aan hun aanspraken vasthouden, hebben anderen het nakijken.
Niet alle kansen verkeken
Dat wil niet zeggen dat alle kansen dan verkeken zijn voor A-ware. Als het bedrijf ook volgend jaar (en langer) een aantrekkelijk aanbod blijft houden, kan het nog meer leden bij FrieslandCampina wegtrekken. De € 5 per 100 kilo vertrekpremia via DMF helpt daarbij. Maar ook dat overstappers hun ledenkapitaal van gemiddeld ruim € 125.000 kunnen meenemen – al komt dat slechts gefaseerd vrij – en de nog steeds bestaande fosfaatsituatie.