Melkvee100Plus
Show article

De zuivelmarkt is beter dan vorig jaar, maar ook moeilijk en broos qua evenwicht. Stijgt de melkaanvoer hard, dan zakken veel zuivelprijzen. Wel is er een sterke vraag naar extra melkvet, waar veehouders qua productie op kunnen sturen.

Voor sommige melkveehouders is het sommetje snel gemaakt. De melkproductie in Duitsland is sinds begin 2017 sterk gedaald, ook in Frankrijk is het aanbod behoorlijk lager dan vorig jaar. De totale melkproductie in de EU lijkt ook iets lager. Dan moet de melkprijs wel weer verder omhoog gaan in de komende maanden.

Het lijkt een logische aanname, temeer omdat er ook op het zuidelijk halfrond (Nieuw-Zeeland, Australië) minder melk is gekomen. Daarbij geven ook de noteringen op de tweewekelijkse GDT-veiling van Fonterra hoop. Daar worden nu al flink hogere prijzen neergeteld voor zuivelproduct dat in het najaar geleverd moet worden.

Onzekerheden

Er zijn echter nog wel wat onzekerheden. Zo weten we nog niet hoe sterk de Europese melkproductie in april en mei zal stijgen. Hoeveel melkveehouders in laag renderende gebieden vatten toch weer moed? En hoe ‘valt’ het extra zuivelaanbod in de markt?

Zoals onder meer de Rabobank en ook zuivelreuzen als FrieslandCampina en Arla hebben aangegeven, is het evenwicht op de zuivelmarkt broos. China heeft vorig jaar met extra aankopen nieuwe lucht gegeven aan de markt. Ook een lagere melkproductie in veel EU-landen, in Nieuw-Zeeland en Australië heeft geholpen. Toch zit er nog steeds een groot volume aan zuivel in de pijplijn. In de EU gaat het nog altijd om zo’n 420.000 ton magere melkpoeder. Daarbij zijn er ook elders op de wereld nog voorraden, bij voorbeeld in de Verenigde Staten. De Amerikaanse zuivel begint langzaamaan meer te exporteren – bij een nog steeds oplopende productie. Dat lukt haar nu omdat met name de wisselkoers gunstiger is dan in de voorbije jaren, maar ook in de VS lijken er nog voorraden over te blijven. Die bemoeilijken de afzet van ook vers product.

Het blijft daarbij wel gaan om vooral magere melkpoeder, een eiwitrijk product. Voor melkvet geldt nog altijd een heel ander verhaal. Hiervan zijn er in tegenstelling tot vroeger geen voorraden, bij een nog altijd stijgende vraag. Melkvet wordt weer gezien als gezond en ook als hip. Voor de zuivel is het de kurk waar de markt op drijft. Voor melkveehouders kan sturen op meer vet lonen.

De zuivel durft er echter nog niet op te vertrouwen. Er zit een diepgewortelde angst dat de plotselinge populariteit van melkvet een hype is, die zomaar over kan waaien. Het is wennen dat een product dat decennia in het verdomhoekje zat, blijvend populair kan zijn.

Perspectief

Zonder boter (en room) om op te leunen, zijn de perspectieven op de de zuivelmarkt veel ongewisser. Al groeit de kaasafzet stilletjes aan wel mooi door. China heeft begin dit jaar weer flinke inkopen gedaan, maar houdt zich nu rustig. Zuivelproducenten en handelaren roepen dat deze situatie niet zo kan blijven, wil 2017 een goed zuiveljaar worden. Zonder extra Chinese aankopen redt de zuivelmarkt het niet, is de opvatting. Er is in de basis nog steeds te veel aanbod van zuivel ten opzichte van de vraag. Dat komt deels door de lage olieprijzen en voor een ander deel door de onrust die veel afzetmarkten in haar greep houdt – in het Midden-Oosten, in Noord- en West-Afrika, en door een langzaam afnemende consumptie van verse zuivel in Europa en de VS. De vraag naar zuivel groeit mondiaal gezien nog steeds, maar feitelijk gezien in de laatste jaren even niet meer zo hard, en niet tegen de opbrengstprijzen die in veel productielanden nodig zijn.

Voor meer afzet en betere prijzen is meer rust en stabiliteit nodig in de wereld.

Auteur

Klaas%20van%20der%20Horst
Klaas van der Horst was redacteur rundveehouderij bij Boerderij.

Reageren

U kunt alleen reageren wanneer u ingelogd bent met uw account. Heeft u nog geen account, meld u dan aan.