Melkvee100Plus

‘Verder komen met kennis’

partnerinfo Agrifirm 21 nov 2022
Show article

Het optimaliseren van een melkveebedrijf vraagt om kennis. Of het nu gaat om een hoger bedrijfsrendement, een beter voersaldo of een succesvolle transitie. Betrouwbare adviezen, slimme analyses en praktische scans maken die kennis toepasbaar voor ieder melkveebedrijf.

Een melkveebedrijf beschikt over een schat aan data. Uitdaging is vaak om deze informatie toegankelijk te maken en te vertalen naar concrete acties. Om veehouders hierbij te ondersteunen, en zo te helpen meer uit het bedrijf te halen, ontwikkelde Agrifi rm verschillende adviezen, scans en pakketten. Gebaseerd op de jarenlange ervaring en brede kennis in de melkveehouderij én andere agrarische sectoren. Leo Tjoonk en Kees Magré vertellen over twee tools die zij vaak inzetten om melkveebedrijven verder te brengen.

Een verbeterplan op maat met de Ruwvoercheck

”Met de Ruwvoercheck kijken we op basis van de ruwvoerkwaliteit wat je hebt gewonnen en nog kunt winnen”, vertelt Leo Tjoonk, teamleider Ruwvoer bij Agrifi rm. “Als de uitslagen van genomen monsters niet overeenkomen met je doelstellingen voor bijvoorbeeld je VEM en je ruw eiwit, gaan we samen onderzoeken waar de oorzaak ligt. Dat kan zitten in de kwaliteit van je grasland, je maaimoment, bemesting of misschien heeft het te maken met langdurige droogte. Als we weten waar het aan ligt, stellen we een op maat gemaakt verbeterplan op. Zo verbeteren we samen de kwaliteit van je ruwvoer.”

Meer opbrengst en flinke besparingen
En een verbeterde ruwvoerkwaliteit kan je op jaarbasis veel opleveren. Het zorgt immers voor een hogere drogestofopname en gezonder vee, met hogere melkproductie als gevolg. “Een opname van een halve kilo droge stof extra bijvoorbeeld, scheelt met de huidige melkprijs ongeveer ¤ 150,- per jaar. Met 100 koeien praat je dan al snel over ¤ 15.000,- euro per jaar. Alleen al aan meer melkgeld! En dan hebben we de besparing op kunstmest en krachtvoer nog niet eens meegerekend.”

Kennis
Soms is het even puzzelen om erachter te komen waarom het ruwvoer afwijkt van de doelstellingen. “Laatst hadden we een lastige analyse en moesten we samen met de veehouder dieper graven om achter de oorzaak te komen. Aanvullend onderzoek naar organische zuren in de kuil gaf inzicht in het probleem. Samen kom je zo tot een oplossing. We hebben een bulk aan kennis, en die stellen we graag beschikbaar aan de veehouder.”

Vraag de Ruwvoercheck t.w.v. € 300,- nu gratis aan op 1inmelk.nl/bulkaankennis

Robotscan: makkelijker, beter of voordeliger melken

Wie melkt met een robot, beschikt over een enorme hoeveelheid data die waardevolle inzichten kunnen opleveren om meer uit het bedrijf, de koeien en de robot te halen. Een robotscan combineert die data tot handige overzichten en grafieken, legt Herman de Zwaan uit.
Herman is Teamleider Robotmanagement bij Agrifirm en zet de Robotscan regelmatig in bij de veehouders die hij begeleidt. “De robotscan is een analyse van data uit de computer van de veehouder. De scan geeft grafi sch weer wat de resultaten van de koeien op dat moment zijn en hoe de instellingen van de robot staan. Door die data te combineren, kun je snel checken hoe het loopt op het bedrijf. Staan de instellingen goed, produceren mijn koeien zoals verwacht, zijn er aandachtspunten?”

Optimaliseren robot
Herman en zijn collega’s bespreken de resultaten van de scan altijd persoonlijk met de veehouder. “Daar haal je namelijk de meeste winst uit. De scan laat zien hoe het ervoor staat, een specialist weet dan meteen waar nog winst te behalen is. Er zijn altijd verbeterpunten waardoor het bedrijf makkelijker, beter of meer rendabel kan draaien. Heel vaak blijkt bijvoorbeeld dat het aanpassen van de voertabellen in de robot ervoor kan zorgen dat de productie veel beter op peil blijft. Wat we ook vaak tegenkomen is dat de capaciteit van de robot een aandachtspunt is. Dat kunnen we niet direct veranderen, maar door de instellingen voor melktoegang zo aan te passen dat je bepaalde groepen minder vaak gaat melken en andere juist vaker, kun je veel voordeel halen.”

Altijd verbeterpunten
Herman adviseert om tenminste twee keer per jaar een Robotscan te doen. “Er is áltijd wel iets waar nog winst te behalen is. Als je serieus met de scan en het advies erbij aan de slag gaat wordt het altijd beter, makkelijker of voordeliger.”

Vraag de Robotscan t.w.v. € 250,- nu gratis aan op 1inmelk.nl/bulkaankennis

Sponsor

Reageren

U kunt alleen reageren wanneer u ingelogd bent met uw account. Heeft u nog geen account, meld u dan aan.