Doorgaan naar artikel

Bemesting op grasland nu nog niet mogelijk

Waak er voor dat, zelfs met brede banden en lage druk, de toplaag niet kapot wordt gereden.

Waak er voor dat, zelfs met brede banden en lage druk, de toplaag niet kapot wordt gereden.

De drassige grond als gevolg van het wegdooien van flinke hoeveelheden sneeuw maakt bemesten nog onmogelijk. Wacht tot na de dooi op draagkracht bij het uitrijden mest.

Vanaf dinsdag 16 februari mag er weer drijfmest worden uitgereden op grasland. Maar zolang er vorst in de grond zit is dat nog verboden. Dat geldt ook als er nog sneeuw ligt.

Ook nu het dooit is uitrijden nog geen optie. Zeker niet als de bovenlaag ontdooid is, maar de onderlaag nog niet. “Behalve dat het verboden is, rij je in die situatie ook de hele bovenlaag aan gort”, geeft Mark de Beer, ruwvoerexpert bij Groeikracht aan. Wacht daarom tot de vorst helemaal uit de grond is en het smeltwater zo diep weg is dat de draagkracht van de bodem berijden met machines toelaat. Wat dat betreft zijn de weerkaarten gunstiger, want na 18 februari is er een grote kans op rustig weer zonder neerslag.

Niet uitzonderlijk

Als er door omstandigheden voor langere tijd geen mest kan worden uitgereden, en de temperatuursom klimt, dan kan het zijn dat bij gedeelde bemesting of bij gebruik van voorjaarsmeststoffen, de eerste gift kunstmeststikstof eerder gegeven wordt dan de dierlijke mest. Dat is niet helemaal uitzonderlijk. Vorig jaar gebeurde dat ook op meerdere plekken, als gevolg van veel neerslag in de maanden februari en maart. De Beer: “Als het moment van toedienen van drijfmest en kunstmest dicht bij elkaar valt, geef dan eerst de kunstmest, gevolgd door de drijfmest. Andersom wordt het ook een smeerboel.”

Toch blijft de voorkeur om drijfmest, daar waar het kan, zo vroeg mogelijk te geven. Als het gras dan wil gaan groeien beschikt het in elk geval over de nodige nutriënten in de bodem.

Mineralisatie stikstof

Eurofins Agro geeft aan dat de mineralisatie van stikstof nu volledig stil ligt. Gras start pas weer met groeien bij een bodemtemperatuur tussen 5 en 8 graden. De temperatuursom, of T-som, zou idealiter minimaal rond 200 moeten zitten voor het uitrijden van kunstmest, stelt Eurofin Agro. Op dit moment is de T-som in De Bilt rond 140 graden. In 2020 lag deze op dezelfde dag al tegen de 300.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin