Doorgaan naar artikel

3 tips voor communicatie binnen jouw familiebedrijf

3 tips voor communicatie binnen jouw familiebedrijf partner

Foto: Agrifirm

Als je een familiebedrijf hebt herken je het vast. Aan de keukentafel bespreek je dagelijks de praktische en inhoudelijke werkzaken. Maar hoe vaak heb je het eigenlijk over de emotionele zaken? Wat is iedereens toekomstvisie, op de korte en lange termijn? En hoe ervaren jouw gezinsleden de samenwerking eigenlijk? Best lastige, maar zeer belangrijke onderwerpen in een samenwerking, die je meestal niet zomaar op tafel gooit. Ondernemerscoach Margreet de Boer neemt je daarom mee in de uitdagingen én deelt haar tips voor het communiceren binnen jouw familiebedrijf.

1. Bewustwording: communicatie is gekleurd

De eerste stap in communicatie is bewustwording. Communicatie is niet alleen puur datgene wat je zegt. Communicatie is een veel breder proces, een spel tussen verbale en non-verbale, bewuste en onbewuste signalen. De zender stuurt en de ontvanger krijgt de boodschap binnen. Beiden hebben hun eigen referentiekader, dat gekleurd is door bijvoorbeeld ervaringen en gemoedstoestand. Binnen een familiebedrijf zijn wonen, werk en privé met elkaar verbonden. Realiseer je dat er hierdoor ook andere uitdagingen spelen. Denk bijvoorbeeld aan:
> Andere normen en waarden binnen de verschillende gezinnen en binnen het bedrijf.
> Gewoontes en patronen die je als familie onbewust hebt.
> Loyaliteit aan je familie, waardoor je minder snel je wensen of kritiek uit.
> Familiehistorie, dus gebeurtenissen uit het verleden, zowel positief als negatief, hebben nog invloed op de situatie nu.

2. Plan een maandelijks familiegesprek

Neem regelmatig, bijvoorbeeld maandelijks, een moment om met elkaar te praten over de emotionele zaken. Vraag naar de wensen en behoeften van elk gezinslid. Spreek uit wat je verlangens zijn voor je bedrijf en voor elkaar. Wat vind je prettig aan de samenwerking? Wat vind je niet fijn? Omdat je een vast moment hebt, kan iedereen zich voorbereiden. De drempel om moeilijkere, emotionelere onderwerpen uit te spreken is hierdoor lager.

3. Nieuwe stal, financiële zorgen of gezinsuitbreiding? Let extra op de communicatie

Financiële druk, zorgen over de toekomst van je bedrijf, een hoge werkdruk, maar bijvoorbeeld ook bedrijfsovername, de bouw van een nieuwe stal of veranderingen binnen de gezinssituatie. Dit zijn allemaal zaken die stress geven. Juist in stresssituaties komt de communicatie onder druk te staan. Wees hier alert op. Komen er veranderingen aan? Praat er vanaf het begin af aan met elkaar over. Dan is er nog minder stress en is erover praten minder beladen. Kom je er samen niet uit, of kun je gewoon even wat hulp gebruiken om elkaar weer te vinden? Aarzel niet en schakel hulp in, zoals een ondernemerscoach van Exlan Advies.

Gezinsgesprekken met een ondernemerscoach

“Mijn ervaring is dat het helpt als een neutraal persoon het familiegesprek structureert, op gang houdt, vragen stelt en emoties in goede banen leidt. Dit kan enorm helpen om goed of weer opnieuw met elkaar te communiceren”, sluit Margreet af. Dus wil je wat hulp bij je maandelijkse familiegesprek, kom je er samen niet uit of ben je op zoek naar tips in jouw situatie? Neem dan gerust eens vrijblijvend contact op met Margreet of haar collega in jouw regio en sector of bel Exlan Advies: 088 488 29 29.

Agrifirm Nutritional Solutions levert kwaliteitsveevoeders en tal van andere producten en diensten aan u als ondernemer in de melkveehouderij. Het rendement van onze klanten staat daarbij centraal. We werken voortdurend aan nieuwe assortimenten en concepten die zijn toegesneden op specifieke behoeftes. We zijn marktleider op het gebied van veevoeders in Nederland.

Meer over Agrifirm

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin