Melkvee100Plus
Show article

Onderzoek laat zien dat 20 tot 60% van de koeien onzichtbare melkziekte rond afkalven heeft. Dat betekent dat de koe een laag calciumgehalte in het bloed heeft, zonder dat de koe symptomen laat zien. Dit gaat ten koste van de gezondheid én melkproductie van de koe. Hoe zit dat op jouw bedrijf? En hoe kun je ervoor zorgen dat je koeien met het gewenste calciumniveau de lactatie in gaan?

Een gestructureerd management, in combinatie met een laag Kation- Anion Verschil (KAV) in het rantsoen. Dat helpt om zichtbare én onzichtbare melkziekte te voorkomen. Door het voeren van een laag KAV in het droogstandsrantsoen, beschikt de koe rondom afkalven sneller over voldoende calcium.

Lage KAV met anionisch zout

SoyChlor helpt om de KAV in het droogstandsrantsoen te verlagen. Dit anionische zout is zeer smakelijk door een coating van eiwit. Droge koeien nemen het graag op en bereiden zich zo optimaal voor op de lactatie. Melkveehouder Wietse Duursma zet dit in bij zijn droge koeien. Terwijl de droogstand en opstart prima liep, is de BSK van de verse koeien toch gestegen na het gebruik van SoyChlor. Ook melkveehouder Menno Jensma heeft goede ervaringen met het gebruik van dit anionische zout. Hij vertelt er hier meer over.

Hoge diergezondheidskosten

Een koe met onzichtbare melkziekte bereikt haar optimale productie niet. Ook maakt ze meer kans op problemen zoals aan de nageboorte blijven staan, vruchtbaarheidsproblemen en mastitis. Wanneer onzichtbare melkziekte ook veel voorkomt op je bedrijf, heb je hierdoor verhoogde diergezondheidskosten en een derving van je melkgeldopbrengsten. Dit speelt zich namelijk af ‘onder water’.

Lees meer over SoyChlor (= link naar folder)

Onzichtbare melkziekte op jouw bedrijf?

Benieuwd of er op jouw bedrijf onzichtbare melkziekte speelt? Vraag dan hier een vrijblijvende (telefonische) afspraak aan met de adviseur in jouw regio.

Sponsor

Reageren

U kunt alleen reageren wanneer u ingelogd bent met uw account. Heeft u nog geen account, meld u dan aan.