Melkvee100Plus
Show article

DLF helpt de veehouder door het gras van de toekomst te ontwikkelen. De grassenveredeling van ’s werelds grootste graszaadveredelaar en -producent, is daarom vooral gericht op de duurzame veehouderij. De nieuwe genetica van grassen richt zich op droogteresistentie, minder methaanuitstoot en meer eiwit van eigen land.

De veehouderij staat in heel Europa, maar met name in Nederland, erg onder druk en schreeuwt om duurzame maar ook solide oplossingen. Het ruwvoer, wat voor een groot deel uit gras bestaat, is daarbij van grote betekenis zijn. Bij het telen van gras zijn er drie factoren van belang; genetica, management & omgeving (klimaat en bodem). Als grassenveredelaar kunnen ze maar op één punt de focus leggen en dat is de grassengenetica. Maar ze kunnen wel een selectie maken van de grassen die beter bestand zijn tegen een extreme omgeving. Zoals de grassoort Festulolium welke erg goed tegen droogte kan met behoud van een goede opbrengst en voederwaarde.

Veredelen met nieuwe DNA-technieken

DLF is al lange tijd intensief bezig met een nieuwe veredelingstechniek genaamd: “Genome Wide Selection”(GWS) wat staat voor DNA-selectie methode. Met de GWS-techniek heeft DLF op DNA-niveau de verschillende merkers van de grasrassen in kaart gebracht. Met deze informatie kan dan een voorspelling gemaakt worden over de potentie van een nieuw ras op het gebied van bijvoorbeeld: opbrengst, kroonroest of verteerbaarheid. Deze nieuwe DNA-methode kan het veredelingsproces wel met 4 jaar verkorten. Wanneer men ervan uit kan gaan dat het veredelingsproces normaal gesproken circa 15 jaar duurt, is dit een grote stap voorwaarts. Daarnaast zijn er minder veldproeven nodig om deze eigenschappen te onderzoeken. GWS is een sterk hulpmiddel voor de kweker om inzicht te geven welke rassen voldoen aan de kwaliteitseisen.

Er gebeurt zo veel meer onder de grond

De groei van een grasplantje boven de grond wordt al meer dan 50 jaar bestudeerd. Maar eigenlijk weten we maar weinig wat er nu precies onder de grond met een grasplantje gebeurt. Om dit te onderzoeken heeft DLF in samenwerking met de Universiteit van Kopenhagen een hypermoderne faciliteit gebouwd genaamd de Radimax. Met een speciale opstelling kunnen we constant de wortelgroei van de planten meten en monitoren. Hierbij wordt niet alleen gekeken naar de worteldiepte, maar ook hoe wortels reageren en omgaan met te veel of te weinig water. Hierdoor hebben we ontdekt dat Festulolium een sterk wortelstelstel heeft dat uiterst efficiënt water en mineralen uit de bodem benut.

Meer melk met minder uitstoot

Een grote uitdaging in de melkveehouderij is de methaanuitstoot. Hier is echter nog heel wat winst te behalen als we kijken naar het voer van de koe. Met name in de verteerbaarheid van het gras. Uit internationaal onderzoek blijkt dat een verbetering van 4% in de celwandverteerbaarheid van gras leidt tot een stijging van een kilo melk per koe per dag. De koe gaat dus efficiënter om met een kilo droge stof wat leidt tot een hogere melkproductie met daarnaast ook een lagere methaanuitstoot per kilo melk. Maar een betere celwandverteerbaarheid vraagt wel de nodige aanpassingen in het totale voer rantsoen. De passagesnelheid van het gras is namelijk hoger, wat zorgt voor een efficiënter benutting van het gras.

De nieuwe DLF Fiber Energy weidemengsels van DLF bevatten deze betere verteerbare rassen. Om nog meer rendement uit uw hoogproductieve koeien te halen.

Meer weten over DLF Fiber Energy?
www.dlf.nl/dlf-fiber-energy
www.dlf.be/dlf-fiber-energy

 

 

Sponsor

DLF
Als ’s werelds grootste graszaadveredelaar en -producent helpt DLF de veehouder door gras te ontwikkelen dat klaar is voor de toekomst.

Reageren

U kunt alleen reageren wanneer u ingelogd bent met uw account. Heeft u nog geen account, meld u dan aan.