Hoger hakselen
Een heel eenvoudig alternatief om meer voederwaarde per kilogram drogestof te oogsten is de maïs hoger te hakselen. Dit kan met een gangbare maïshakselaar. Iedere 10 cm hoger hakselen levert 10 gram zetmeel per kilogram drogestof extra. Anderzijds daalt het ruw as gehalte omdat gronddeeltjes zich nu eenmaal onder aan de stengel bevinden, die nu dus achter blijft op het perceel. De langere stoppeldelen zijn door deze te klepelen, te frezen, te maaien of door een bewerking met een zware schijveneg eenvoudig te verkleinen. Het hoeft in ieder geval geen beletsel te zijn om niet hoger te hakselen.
Wanneer voor hoger hakselen of MKS gekozen wordt, wordt het best verteerbare deel, namelijk de korrelinhoud met voornamelijk zetmeel en eiwit, geoogst. Juist daarom is het ook zo belangrijk om bij de rassenkeuze te kiezen voor de hoogste voederwaardeopbrengst, afkomstig uit de korrel.
Grondbewerking wel of niet mogelijk in verband met het vanggewas
Wanneer er op zand- en lössgronden gekozen is voor bij- of onderzaai van het vanggewas, is het niet mogelijk om na de oogst van de maïs een stoppelbewerking uit te voeren, omdat dit het vanggewas weer zou vernietigen. Met name bij oogst onder moeilijkere omstandigheden is dit een nadeel.