Melkvee100Plus
Show article

Op 10 en 11 april worden er op verschillende locaties demodagen met als thema maïs en vanggewas 2019 georganiseerd. Een belangrijk onderdeel van de demo is de introductie van Snelle Lente Rogge.

Snelle Lente Rogge biedt, als onderdeel van het Maïs-Rogge-Maïs (MRM) voedergewassenprogramma, de unieke combinatie van vanggewas met die van eiwitproducent. Snelle Lente Rogge zorgt samen met tijdig rijpe maïs voor een jaarrond teelt op hetzelfde perceel waarbij de maximale eiwit- en zetmeelopbrengst van het eigen bedrijf gehaald wordt. Op deze manier wordt gewerkt aan een toekomstbestendige melkveehouderij waarbij een minder grote afhankelijkheid van mondiale eiwit- en energiebronnen centraal staat.

Na de oogst van het rijpe maïsras als silomaïs in september of als maïskolvenschroot (MKS) tot half oktober, wordt er op hetzelfde perceel Snelle Lente Rogge gezaaid. Snelle Lente Rogge, wat speciaal ontwikkeld is als voedergewas en hoge ds-en eiwitopbrengsten haalt, wordt vervolgens eind april als gehele plant silage geoogst, waarop daarna het perceel weer gebruikt kan worden voor de teelt van maïs.

Snelle Lente Rogge is in staat om zich direct na zaai, in de winter en in het vroege voorjaar zeer snel te ontwikkelen en behaalt met 4.000-5.000 kg ds per ha en 16-18% eiwit bij oogst eind april een duidelijk hogere ds-opbrengst als gangbare snijrogge, triticale en Italiaans Raaigras.

Maïs en Snelle Lente Rogge behalen daarmee samen dan ook de hoogste voederwaardeopbrengst per hectare.De teelt van Snelle Lente Rogge komt extra tot zijn recht wanneer deze gecombineerd wordt met de teelt van, in de korrel, tijdig rijpe maïsrassen.

Gedurende het doorlopende programma worden aan u de volgende onderwerpen gepresenteerd:
 De aanleiding voor introductie (o.a. de 65% eiwit-eis, grondgebondenheid, optimalisatie van de teelt van voedergewassen, de wettelijke eis tot zaai van een vanggewas op zand- en lössgrond);
 De voordelen van de jaarrond teelt van tijdig rijpe maïs, geoogst als silomaïs of maïskolvensillage (MKS) en Snelle Lente Rogge op hetzelfde perceel;
 Uitleg over de teelt van Snelle Lente Rogge naast tijdig rijpe maïs;
 Bezichtiging van het demoperceel;
 Oogstdemonstratie (indien de omstandigheden het toelaten)

Snelle Lente Rogge combineert de functie van nieuwe innovatieve eiwitproducent met die van vanggewas. Snelle Lente Rogge is daarmee een vanggewas dat geen geld kost, maar juist oplevert!

De demodagen maïs en vanggewas 2019 worden georganiseerd op de volgende locaties en data:
 woensdag 10 april, Geesterseweg, Gelselaar, doorlopend programma tussen 10.00 en 16.00 uur;
 woensdag 10 april, Dr. de Quayweg, tegenover huisnr 10, De Mortel, doorlopend programma tussen 10.00 en 16.00 uur;
 donderdag 11 april, Leusbroekerweg 11, Leusden, doorlopend programma tussen 10.00 en 16.00 uur.

Medewerkers van KWS zijn ter plaatste om u van deskundig advies te voorzien. Meer informatie is te vinden op www.kwsmaiszaad.com.
We heten u alvast van harte welkom!

Sponsor

KWS

Reageren

U kunt alleen reageren wanneer u ingelogd bent met uw account. Heeft u nog geen account, meld u dan aan.