Doorgaan naar artikel

Aandacht voor korrelkneuzer dankzij Shredlage

De laatste twee seizoenen was de mais gemiddeld droger, de haksellengte van structuurmais tendeert daarom korter, richting 15 mm.

De laatste twee seizoenen was de mais gemiddeld droger, de haksellengte van structuurmais tendeert daarom korter, richting 15 mm.

Een vaste groep veehouders is en blijft fan van Shredlage. De focus verschuift van de extreme haksellengtes naar de intensieve korrelkneuzing.

Alweer bijna vijf jaar geleden ontketende Claas een schokgolf in de ruwvoerwereld met de intro­ductie van Shredlage. Haksel­lengtes van 26 tot 30 millimeter, een gepatenteerde korrelkneuzer die het gewas kapot wrijft en de korrel intensief kneust. Technisch was Shredlage niet nieuw, vooral de manier waarop de Duitse fabrikant in één klap de onderwerpen korrelkneuzen en haksellengte in West-Europa op de kaart zette, bracht nogal wat teweeg. Het zette de hakselaarmarkt én de loonwerkers op scherp. Hakselaars werden vervroegd ingeruild of omgebouwd om te voorkomen dat klanten over zouden lopen naar een concurrerende loonwerker. De markt vroeg simpelweg naar de mogelijkheid voor grotere haksellengtes en tóch een goede korrelkneuzing.

Inmiddels is de storm rond Shredlage gaan liggen. Er is veel praktijkervaring opgedaan en loonwerkers hebben het inkuilproces in de regel goed op orde. In praktijk is kuilen in een sleufsilo aan te raden en kiest men boven de muren voor een kortere snijlengte om broei te voorkomen. Broei is dan, met extra verdichtingcapaciteit op de kuil, geen probleem. Veehouders zijn in de regel positief over Shredlage. Technisch loopt het door de (bijna gratis) extra structuur in het eigen ruwvoer makkelijker. Van betere gehaltes of meer melk is geen sprake.

Veehouders die er bij aanvang in geloofden, laten hun mais vaak nog op deze manier hakselen. Bij deze groep blijft het ook, merken loonwerkers. De aanwas van nieuwe veehouders die nog kiezen voor haksellengtes van rond de 20 millimeter is klein. De focus op het langer willen hak­selen is wat afgezwakt, wat absoluut wél blijft, is de aandacht voor korrelkneustechniek. Zowel bij fabrikanten, loonwerkers als veehouders is de techniek, werking en afstelling van de korrelkneuzer weer onderwerp van gesprek, terwijl dat lange tijd niet zo was.

Bij aanvang werd het structuurhakselen in de markt gezet met een geadviseerde snijlengte van 26 tot 30 millimeter. Fors langer dan gebruikelijk, loonwerkers in ons land hielden het daarom vaak op 26 millimeter. De kuilen bleken dan soms lastig te verdichten, ondanks dat loonwerkers dus direct al extra materieel op de kuil zetten. Later ging de trend daarom naar 18 tot 20 millimeter. De laatste twee seizoenen neigt dat naar nog iets korter. Dit is geen trend, maar komt vooral omdat de afgelopen twee seizoenen de mais bovengemiddeld droog was vanwege het seizoensverloop. Snijlengtes zakken dan terug naar 14 tot 16 millimeter.

Alle fabrikanten pakken het op

Shredlage is dus een succes, al groeit de markt niet meer. Saillant detail: de geestelijk vaders en technische bedenkers van Shredlage bleven berooid achter; een compagnon die hun idee en merknaam aan Claas verkocht, ging er naar verluidt met het geld vandoor. Intussen herpakten zij zich en levert het Amerikaanse Scherer de structuurrollen aan andere fabrikanten, waaronder John Deere. De naam Shredlage mogen ze uiteraard niet hanteren. Kemper distribueert de intensieve Scherer-korrelkneuzers onder de naam ProfiCracker, en levert deze in principe aan iedereen. Ook New Holland heeft een soortgelijke kneuzer in het gamma onder de naam DuraShredder. Krone levert OptiMaize-haksellengteverstelling in combinatie met haar zelf ontwikkelde schijvenkneuzer. Grotere haksellengtes waren altijd al mogelijk, maar het intensiever kneuzen van de korrel is een ontwikkeling die hiermee breed is opgepakt.

Het niet lánger hakselen, maar de intensieve korrelkneuzing is intussen een zéker zo belangrijk speerpunt van Shredlage of structuurmais; een opmerkelijke verschuiving sinds de eerste seizoenen. De intensieve korrelkneuzing wordt nu meer en meer gezien als hét voordeel. Deze nieuwe kneustechniek staat ook in belangstelling bij een nieuwe groep veehouders die zich niet aangetrokken voelde door het grof hakselen an sich. “Ze zijn er wild van”, zegt een loonwerker die met Shredlage-kneusrollen op een snijlengte van zes millimeter hakselt bij enkele van zijn klanten. Het zetmeel verdeelt zich door de goede korrelkneuzing bijna als ccm door de gehele kuil, geeft extra smaak en minder selectie.

Een probleem is slijtage en kosten hiervan. De standtijd van de Shredlage-kneusrollen valt in praktijk tegen. Ook vergt het intensief korrelkneuzen met grotere toerentalverschillen tussen de kneusrollen een fors vermogen; niet zonder reden is de lagering op de nieuwste hakselaars oliedrukgesmeerd en voorzien van temperatuurbewaking. Het vraagt een duurzaam verdienmodel voor de loonwerker. Anders bestaat het risico dat door achterstallig onderhoud, of bezuiniging in de hakseltrein, het voordeel van structuurmais zomaar ombuigt in een nadeel.Een vaste groep veehouders is en blijft fan van Shredlage. De focus verschuift van de extreme haksellengtes naar de intensieve korrelkneuzing.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin