Melkvee100Plus
Show article

Niet de kleinere kalveren, maar juist grotere stierkalveren een week langer aanhouden kan een aanzienlijk hoger saldo geven, ziet Frank Schellekens, specialist Jongvee van Agrifirm in de praktijk. Hij rekent voor dat dit de veehouder zo’n € 17 per dier per week kan opleveren.

“De groeipotentie van stierkalveren met een geboortegewicht boven de 42 kilo is veel groter dan stierkalveren die lichter zijn. Het is dus financieel veel interessanter om grotere kalveren langer dan 14 dagen op het bedrijf te houden voor u ze aflevert”, zo legt Frank Schellekens, specialist Jongvee van Agrifirm, uit. Hij onderbouwt zijn visie met onderstaande rekenvoorbeelden:

Klein kalf aanhouden kost € 5 per week

Een klein kalf van 38 kg kan 6 liter melk per dag opnemen. De opbrengstprijs voor zo’n kalf is € 2,50 per kilo. Bij een gemiddelde melkpoederprijs van € 190 per 100 kg melk is het voersaldo € 70, als het kalf 14 dagen op uw bedrijf is. Omdat de groeipotentie van dit kalf laag is, daalt het voersaldo met € 5 als u dit kalf tot 21 dagen aanhoudt.

Groot kalf aanhouden levert € 7 per week op

Stel: een stierkalf heeft een geboortegewicht van 42 kg. Dit dier kan 8 liter melk per dag opnemen als u werkt met onbeperkte melkverstrekking met behulp van Kalvolac Unlimited. Op een leeftijd van 2 weken afleveren geeft, bij een melkpoederprijs van € 190 per 100 kg en een opbrengstprijs van € 4,50 per kg, een voersaldo van € 169 per dier. Als u zo’n dier een week langer aanhoudt kunt u 5 kg meer groei realiseren. Dat betekent een voersaldo dat zo’n € 7 hoger ligt, op € 176.

€ 17 per week verdienen bij uitmuntend kalf

Halve Belgisch blauwe kalveren of uitmuntende Holstein-kalveren wegen zo’n 46 kg bij de geboorte. Bij onbeperkte melkverstrekking met Kalvolac Unlimited, kunnen deze stierkalveren 9 liter melk per dag opnemen. Bij een opbrengstprijs van € 5,50 per kg en de standaard melkpoederprijs van € 190 per 100 kg melk, levert dit dier een voersaldo op van € 237 bij afleveren op 14 dagen. Omdat de groeipotentie van een uitmuntend kalf een stuk hoger ligt dan bij lichtere kalveren, kan dit kalf in 7 dagen 6 kg meer groeien. Dat betekent dus een voersaldo van € 254, wat een extra saldo van € 17 per week betekent.

Uw afleverstrategie

Doorrekenen welke afleverstrategie van uw nuchtere kalveren past? Vraag hier een gratis afspraak aan met een specialist Jongvee van Agrifirm, om de afleverstrategie voor uw situatie te berekenen.

Sponsor

Reageren

U kunt alleen reageren wanneer u ingelogd bent met uw account. Heeft u nog geen account, meld u dan aan.