Doorgaan naar artikel

Ovalert is zesde zintuig voor Michel Andrien

Afbeelding partner

Als robotmelker heeft Michel Andrien zijn koeien niet dagelijks in handen. Ovalert is voor hem een paar extra ogen en oren om grip te houden op de gezondheid en de vruchtbaarheid van zijn koeien. “Het geeft veel rust om te weten dat het systeem met me meekijkt.”

“Tochtdetectie stond al langere tijd op mijn verlanglijstje en vorig jaar heb ik de knoop doorgehakt. Ik wilde de vruchtbaarheid van mijn koeien verbeteren en de tussenkalftijd met een maand verlagen”, vertelt melkveehouder Michel Andrien, die in het Zuid-Limburgse Sint Geertruid 150 koeien melkt.

Altijd zicht op de koeien

In zijn zoektocht naar het ideale systeem, maakte de veehouder kennis met de mogelijkheid om vruchtbaarheidsmanagement te combineren met gezondheidsmonitoring. “Dat sprak me meteen aan. Ik melk met robots, dus heb de koeien toch wat minder vaak in handen en zo kun je ze toch 24 uur per dag in de gaten houden. Ook voor de droge koeien en in de opstart leek het me een uitkomst om wat meer zicht op de dieren te houden en zo bijvoorbeeld slepende melkziekte sneller op te sporen”, vertelt de veehouder. Andrien vergeleek verschillende systemen. “Ovalert was één van de weinige systemen die er niet alleen voor vruchtbaarheid, maar ook op het gebied van gezondheid goed uitkwamen. Met de transponder van SCR kan Ovalert het herkauwgedrag volgen terwijl andere systemen dit afleiden uit andere gegevens. Dat gaf voor mij de doorslag.”

Opstartcoach

Kort na de installatie van het systeem kwam één van de Ovalert opstartcoaches op het bedrijf langs. Deze ervaren dierenartsen helpen nieuwe deelnemers aan de gezondheidsmodule persoonlijk op weg. “Ideaal”, vindt Andrien. “Ik ben niet iemand die eerst de gebruiksaanwijzing leest, ik ga gewoon aan de slag. Dat ging op zich prima, maar om echt het meeste uit zo’n systeem te halen is extra begeleiding wel heel belangrijk. Die sessie met de opstartcoach leverde een gigantische bak informatie op en heeft me echt verder gebracht. Ik weet nu veel beter hoe ik de Ovalert grafieken in VeeManager moet interpreteren en wat ik met de informatie kan, daardoor kun je ook meer uit het systeem halen.” Als extra voordeel noemt Andrien de aanwezigheid van zijn eigen bedrijfsdierenarts bij de opstartsessie. Ovalert is daardoor ook in de bedrijfsbegeleiding door de dierenarts een belangrijk instrument geworden voor meer inzicht.

Dagelijkse routine

De Limburgse veehouder werkt nu enkele maanden met Ovalert. “Het is al helemaal onderdeel van mijn dagelijkse routine. Elke ochtend als ik de stal in ga, loop ik eerst even naar de computer. Dan bekijk ik de robotattenties en de attenties van Ovalert. ’s Avonds volg ik hetzelfde ritueel.” In Ovalert ziet Andrien zowel tochtattenties als gezondheidsattenties. De veehouder weet daardoor welke dieren mogelijk wat extra aandacht nodig hebben. Als er acute signalen zijn van een koe met mogelijke gezondheidsproblemen krijgt Andrien een sms, zodat hij direct in actie kan komen. “Ik heb nu al een paar keer koeien eruit kunnen pikken die ik anders pas een dag later had opgemerkt. Dat voorkomt productieverlies en omdat je eerder ingrijpt hoef je ook minder zwaar geschut in te zetten.”

Droogstand in beeld

Bij de droge koeien ziet Andrien, zoals verwacht, de grootste meerwaarde van Ovalert Gezondheid. “Die heb ik nu veel beter in beeld. Dat geeft ook nieuwe inzichten. Ik zie bijvoorbeeld steeds duidelijker dat koeien die in de droogstand minder vreten, ook minder goed opstarten. Als je dat weet kun je er tijdig naar handelen.” Daarnaast ervaart Andrien het als geruststellend dat Ovalert met hem meekijkt, en dat de koeien dus altijd in de gaten worden gehouden. “Als een afkalving bijvoorbeeld te lang duurt, krijg ik automatisch een attentie. Dat vind ik een fijn idee.”

Tussenkalftijd gedaald

Het is nog te vroeg om de meerwaarde van Ovalert in definitieve cijfers uit te drukken. Toch durft de veehouder op het gebied van vruchtbaarheid hier wel uitspraken over te doen. “Dat de tussenkalftijd in die eerste maanden echt flink is gedaald, is wel zeker. Uit de eerste voorlopige cijfers blijkt een daling met meer dan 40 dagen. Het zijn voorlopige cijfers, maar die maand hebben we zeker al gewonnen.”

Rust

Om met Ovalert te leren werken, besloot de veehouder in eerste instantie blind op het systeem te varen. “Ik insemineer precies zoals Ovalert adviseert. Het resultaat daarvan valt niet tegen, zeker niet. Tegenover de lagere tussenkalftijd staat wel een wat hoger inseminatiegetal, maar dat is ook logisch. Koeien die niet dragend zijn, worden immers eerder opnieuw geïnsemineerd.” Behalve dat Ovalert voor een betere vruchtbaarheid en gezondheid van zijn koeien zorgt, is Andrien vooral erg blij met de rust die het brengt in zijn bedrijfsvoering. “Je staat er niet alleen voor en dat geeft een rustig gevoel.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin