Melkvee100Plus
Show article

Sven Bakker, bedrijfsleider bij VOF Oskam in Polsbroek, streeft naar een hoge productie per koe en lage voerkosten. Daarom werkt hij met TopStart®. Deze opstartstrategie legt hem geen windeieren; het levert hem 19.000 euro op jaarbasis op.

“In onze TopStart®-strategie werken we met speciale krachtvoeders, waarmee we beter kunnen inspelen op de grote energiebehoefte in de eerste 60 dagen. We kunnen de verse koeien meer krachtvoer geven en de krachtvoergift sneller opbouwen. Sven gaat in 10 dagen naar een maximale gift van 16 kg aan brok en andere krachtvoerachtige producten”, legt Elina Hoek, de Agrifirm-adviseur van Bakker, uit.

Melkproductie gestegen van 9.800 naar 10.500 kg melk

Sven Bakker, die het melkveebedrijf van VOF Oskam met 117 melkkoeien en 55 stuks jongvee leidt, heeft goede ervaringen met TopStart®. “De koeien starten beter op. Je ziet dat ze daardoor in de hele lactatie beter in conditie blijven.” Hij zag in de afgelopen anderhalf jaar de gemiddelde melkproductie stijgen van 9.800 naar 10.500 kg melk per koe.

Voor de veehouder wegen de voordelen op tegen de extra krachtvoergift die hoort bij deze opstartstrategie. Hij weet precies wat hij uitgeeft aan voer: “Over heel 2016 waren onze voerkosten 9,5 cent per kilogram melk. Daaronder vallen alle aangekochte krachtvoeders: van het mengvoer en de enkelvoudige voeders tot aan de afdeklagen op onze kuilen en de mineralen.”

TopStart® heeft de voerkosten nauwelijks verhoogd, de extra melkproductie zorgt wel voor 52 cent extra melkgeld per koe per dag. Met gemiddeld ruim 100 koeien aan de melk is dat 19.000 euro op jaarbasis. Verder gaat de hogere melkgift ook samen met een efficiëntere productie. Dat vertaalt zich in een betere fosfaatefficiëntie en meer mestplaatsingsruimte. Sven Bakker: “Over 2016 hadden we een BEX-voordeel van 23 procent. Dat was voorheen 15 à 16 procent.”

Positief effect op vruchtbaarheid en uiergezondheid

“Op melkveebedrijven die werken met TopStart®, zien we dat de koeien gezonder blijven”, ziet adviseur Hoek in de praktijk. “Dat vertaalt zich in een betere vruchtbaarheid, minder klauwproblemen en een betere uiergezondheid.” Ook bij familie Oskam is dat te zien, er waren in 2016 slechts 8 gevallen van uierontsteking. In de eerste 4 maanden van dit jaar nog maar 2.

In de recent verschenen Melkvee100Plus kunt u meer lezen over de ervaringen van Sven Bakker met TopStart®.

Meer informatie over TopStart®

Bijlagen

Sponsor

Reageren

U kunt alleen reageren wanneer u ingelogd bent met uw account. Heeft u nog geen account, meld u dan aan.