Extra inkomsten en beste vaarzen
SiryX zorgt bovendien ook voor meer rendement door hogere kalveropbrengsten en betere vaarskalveren. Door gesekst sperma te gebruiken op de beste dieren krijgt u meer vaarskalveren uit deze dieren. Zo versnelt u de verbetering van de erfelijke aanleg van de veestapel, u krijgt dus betere vaarzen aan de melk. Bovendien ontstaat er zo ruimte om te insemineren met Belgisch witblauwe stieren, waardoor u een betere kalverprijs ontvangt.
Per tien pinken krijgt u bij conventioneel sperma gemiddeld vijf vaarskalveren, bij SiryX zijn er dat bijna dubbel zoveel, gemiddeld negen vaarskalveren. Voor deze extra vier vaarskalveren kunt u acht koeien laten kalven van een Belgisch witblauwe gebruikskruisingsstier, wat dus de extra kalveropbrengst van acht kruisingskalveren oplevert. Daarnaast krijgt u sneller betere vaarzen aan de melk door uit uw beste pinken nafok te benutten en het ondereind van uw koeien uit te schakelen voor nafok.
Tom Bastiaens melkt samen met zijn vrouw Wanda en zijn ouders Paul en Paula in het Vlaamse Poederlee (Lille) 250 koeien. Sinds de introductie van SiryX gebruikt hij minimaal twee maal SiryX op 90 procent van zijn pinken.
‘We zijn er destijds mee gestart, omdat we zo vaak stierkalveren hadden. Wat we nu vooral merken is dat de kwaliteit van onze veestapel – ook door de combinatie met SAP-stieradvies – sterk verbeterd is. De laatste twee jaar gaat het zelfs bijzonder hard’, verduidelijkt Tom.
Het gebruik van SiryX op de pinken maakt voor Tom ook ruimte vrij voor het insemineren met Belgisch witblauw. ‘Tot 70 procent van de inseminaties op de koeien is met Belgisch witblauw,’ geeft Tom aan. ‘Met die combinatie hebben we voldoende vaarzen uit onze betere dieren en ontvangen we ook een hogere kalverprijs.’
Ook SiryX inzetten voor makkelijke kalvingen? Tot 1 juli zijn er SiryX-voordeelpakketten beschikbaar: bij uw bestelling van tien rietjes SiryX van een stier van een melkveeras ontvangt u gratis vijf rietjes Precoce (een Belgisch witblauwe gebruikskruisingsstier. Meer informatie leest u op de CRV-website of vraag uw CRV-contactpersoon voor advies over het gebruik van SiryX.