Melkvee100Plus
Show article

2 cm groter op 24 maanden leeftijd, een lagere ALVA, een hogere melkproductie in de eerste lactatie en daarmee een hoger saldo van 124 euro per vaars. Dat is het effect van het voeren van 15% melkpoeder aan kalveren in plaats van de standaard concentratie van 12,5%.

“Op basis van literatuuronderzoek, eigen onderzoek en praktijkresultaten hebben wij ons standaard advies voor melkpoeder aangepast van een concentratie melkpoeder van 12,5 naar 15%”, vertelt Marco van Boheemen, productmanager Jongvee bij Agrifirm. “Naast geconcentreerder voeren is ons advies ook om meer liters per kalf te voeren, dus 7 liter per kalf per dag. Op deze manier kunnen we nog beter aansluiten bij de behoefte van het kalf en het groeipotentieel optimaal benutten.”

Meer melk in de eerste lactatie

Niet alleen in de opfok zelf, ook in de lactatie is het effect van geconcentreerder voeren nog zichtbaar. Een toename in de ontwikkeling van melkklieren (bron: Brown et al, 2005 & Moallem et al., 2010), een hogere kalvervitaliteit en daarmee minder gezondheidsproblemen (bron: Faber et al., 2005 & Godden et al.,2005) en daardoor meer melk in de eerste lactatie (Moallem et al.,2006 & Drackley et al., 2007).

Nieuw melkpoederadvies draagt bij aan fosfaatefficiëntie

Marco van Boheemen: “Uit ons praktijkonderzoek onder 66 bedrijven, blijkt dat kalveren die via onze nieuwe richtlijnen zijn gevoerd, een hoogtemaat van 144 cm hebben op een leeftijd van 24 maanden, tegenover 142 cm bij het standaard melkpoederschema. Een kalf groeit in 2 jaar ongeveer 64 cm, van 80 naar 144 centimeter. Dit komt neer op ongeveer 0,09 cm groei per dag. 2 cm verschil levert dan 23 dagen winst op. Met andere woorden: u kunt uw jongvee 23 dagen eerder insemineren en zij kalven dus ook ruim 3 weken eerder af. Dit bespaart u voerkosten, verhoogt de fosfaatbenutting en uw pinken zijn eerder aan de melk. Dit levert een saldo van maar liefst € 124 per vaars op.”

Neem voor een exact voerschema en advies op maat contact op met Agrifirm.

Meer melkpoeder voeren loont

Door het voeren van 15% melkpoeder per kalf in plaats van 12,5% is 17 kg extra melkpoeder per kalf nodig. Dat kost € 34. Daar staat € 158 aan extra opbrengsten en kostenbesparingen tegenover. Het jongvee kalft 23 dagen eerder af. Dat bespaart € 23 aan voerkosten, € 15 mestafzetkosten en geeft € 120 extra melkopbrengst. Daardoor resteert een totaal saldo van € 124 per kalf bij harder voeren.

Sponsor

Reageren

U kunt alleen reageren wanneer u ingelogd bent met uw account. Heeft u nog geen account, meld u dan aan.