Melkvee100Plus

Naar een gezondere en efficiëntere veestapel

partnerinfo CRV 17 apr 2017
Show article

Met gezonde en efficiente koeien werken past helemaal in deze tijd. Melkveehouders willen immers de productieruimte op hun bedrijf optimaal benutten. Dat kan via het juiste management of de juiste bedrijfsvoering, maar ook via fokkerij. Door het fokken van koeien die tegen een stootje kunnen en die in staat zijn om hoge levensproducties te realiseren.

In de recente indexdraai kwamen opnieuw een aantal stieren naar voren waarmee een flinke vooruitgang is te boeken met gezondheid en efficientie. Bovendien tonen deze stieren aan dat goede productie-eigenschappen hand in hand kunnen gaan met een goede vruchtbaarheid.

Zwartbont

Een eerste goed voorbeeld van een zwartbonte stier met goede gezondheidseigenschappen is Delta Bookem Danno (Bookem x Bolton, 384 NVI). Danno staat stevig aan de top bij de zwartbonte dochtergeteste stieren en is met +8% voor Better Life Gezondheid en +9% voor Better Life Efficiëntie een complete stier. Een compleetheid die hij onderstreept met een bijzonder hoge exterieurscore van 115, met 110 voor uier en 115 voor benen. Hij toont bovendien aan dat kiezen voor productie (+1542 kg) én vruchtbaarheid (104) wel degelijk kan.

Met direct 988 dochters in zijn productiefokwaarden scoort ook AH Vitesse (Gravity x Jardin, 220 NVI) een hoge efficiëntie (+7%). Dit combineert hij met hoge gehalten (+0,27% vet en +0,11% eiwit) en goede scores voor benen (109), klauwgezondheid (109) en ketose (105). Vitesse geeft gezonde (+5%) laatrijpe koeien, met een laag voerverbruik per kg melk.

Gezonde dochters. Dat staat ook voorop bij de InSire Topstier Delta Jupiler (Amigo x Snowfever CD, 344 NVI). Jupiler is de stier bij uitstek om een gezonde (+11%) veestapel te fokken. Hij scoort hoog voor alle gezondheidsonderdelen, waaronder klauwgezondheid (107), ketose (104), geboortegemak (112) en uiergezondheid (109). Tel de enorm hoge vruchtbaarheidsscore (107) van Jupiler hierbij op en het is duidelijk dat hij ideale melkkoeien fokt. Koeien die efficiënt produceren (+6%), met een goede melkproductie (+1126 kg) en een positieve score voor eiwit (+0,04%). Jupiler vererft bovendien een uitstekend exterieur (111), met zeer goede uiers (109) en benen (108).

InSire Top-stieren Weelder Empire (Bravo x G-Force, 366 NVI) scoort extreem hoog voor zowel Better Life Efficiëntie (+14%) als voor Better Life Gezondheid (+12%) en combineert dat met hoge gehalten (+0,45% vet en +0,23% eiwit) en een hoge levensduur (+944 dagen). Empire geeft wat lichtere koeien, die op het gebied van gezondheid en vruchtbaarheid alleen maar goede punten meekrijgen. Voorbeelden daarvan zijn: uiergezondheid (109), klauwgezondheid (109), vruchtbaarheid (104) en ketose (105). Verder is Empire een pinkenstier bij uitstek (geboortegemak 113).

Roodbont

Colorado en Valentino waren als InSire Topstier al zeer populair. In de aprildraai kregen deze twee roodbonte stieren hun eerste dochterfokwaarden en die bevestigen hun kwaliteiten.

De fokwaarden van Delta Colorado (Arroyo x Lawn Boy Red, 232 NVI) laten zien dat hij een stier is die bij uitstek de gezondheid (+6%) en het exterieur binnen de veestapel verbetert. Met topscores voor uier (113), benen (109) en totaal (113) maakt Colorado veel indruk. Zijn dochters beschikken bovendien over zeer gezonde uiers (107) en klauwen (106).

Ook Delta Valentino (Arroyo x Kylian, 203 NVI) geeft dochters met zeer goede benen (110) en uiers (108). Hij verhoogt daarbij de efficiëntie (+5%) en het eiwitgehalte (+0,13%) van de veestapel en zijn dochters produceren uit gezonde uiers (104).

Bij de roodbonte merkergeteste stieren staat Aalshorst Rody (Riverboy rf x Fanatic, 329 NVI) vooraan. Met een score van +16% voor Better Life Efficiëntie is hij de absolute kampioen voor het omzetten van voer in melk, met zo min mogelijk verliezen. Hij vererft een bijzonder hoge melkproductie (+1503 kg) en combineert dat met een lage voeropname en een extreem hoge levensduur (+904 dagen). Zijn gezonde (+6%) dochters produceren daarmee ruim een jaar langer dan gemiddeld en ze doen dat uit zeer goede (109) en gezonde uiers (106). Ze beschikken daarbij bovendien over uitstekende benen (108) en gezonde klauwen (104). Rody is zeer geschikt voor het gebruik op pinken (107).

Meer informatie over het fokken van een efficiënte en gezonde veestapel lees je op www.crv4all.nl.

Reageren

U kunt alleen reageren wanneer u ingelogd bent met uw account. Heeft u nog geen account, meld u dan aan.