Naast Genialis heeft nu ook het ras Benedictio zich een heel goede plaats verworven op zowel de Aanbevelende Rassenlijst 2018 – snijmaïs, als ook op de Rassenlijst 2018 – korrelmaïs. Benedictio is met 107 het ras met de hoogste drogestofopbrengst van de Rassenlijst snijmaïs zeer vroeg – vroeg en beschikt daarnaast over zeer goede landbouwkundige eigenschappen. Benedictio scoort o.a. een 9 voor builenbrandresistentie en is met een 8,5 één van de rassen met de beste beginontwikkeling.
Op de Rassenlijst snijmaïs en korrelmaïs heeft het ras bewezen over een zeer goede stevigheid te beschikken. Ook telers die dit seizoen Benedictio al hebben mogen telen, kunnen na de zware nazomerstorm op 13 september jl. hierover op een positieve manier meepraten. Benedictio kan, omwille van haar vroegrijpheid, in een groot gedeelte van Nederland geteeld worden.
Het maïsras Genialis heeft met zich met goede rapportcijfers voor landbouwkundige eigenschappen en een hoge opbrengst met een index van 103 kunnen handhaven op de Aanbevelende Rassenlijst 2018 – middenvroege en middenlate maïsrassen. Ook is het zetmeelgehalte is bovengemiddeld. Ook Torres en de Juvento zijn zeer gewaardeerde snijmaïsrassen op de Aanbevelende Rassenlijst met veel tevreden gebruikers.
Megusto is met een korrelopbrengst van 106, met afstand het beste maïsras op de nieuwe Aanbevelende Rassenlijst korrelmaïs 2018. Telers die op zoek zijn naar een vroeg snijmaïsras met een zeer hoge korrel- en daarmee voederwaardeopbrengst zijn bij Megusto aan het goede adres. Daarnaast is het een ras met goede beginontwikkeling en een zeer goed resultaat voor ‘vroegheid bloei’.
In het segment van de vroege korrelmaïs is het ras Stabil een zeer goede nieuwkomer op de Rassenlijst. Dit ras, wat ook zeer geschikt is als zeer vroeg snijmaïsras, blinkt uit door haar goede opbrengst en is zeer geschikt voor telers die vroeg willen oogsten.
Goed teeltmanagement is belangrijk
Een juiste maïsrassenkeuze is allesbepalend voor een goed resultaat. Wanneer bijvoorbeeld de pH, als onderdeel van de bodemvruchtbaarheid niet optimaal is, heeft dit een negatieve invloed. Ook een, als gevolg van de afnemende mestgiften, steeds vaker voorkomend kaligebrek kan opbrengst kosten. Als het teeltmanagement ‘op orde’ is, wordt de meerwaarde van het beste ras nog beter zichtbaar.