Melkvee100Plus

Opbrengst mais wordt overschat

Artikelen Wijnand Hogenkamp 22 nov 2017
Show article

Zowel in Brabant als in de Achterhoek bedroeg de gemiddelde opbrengst van verse mais 47 ton product per hectare. Dat blijkt uit de maiswegingen van de bij de ruwvoerteeltadviesorganisatie Groeikracht aangesloten loonwerkers. Daarmee heeft 2017 volgens verwachting goede maisopbrengsten gebracht.

De opbrengsten varieerden net als andere jaren flink met een spreiding van 20 ton tot een recordopbrengst van zo’n 70 ton per hectare. In Brabant was de mais wel gemiddeld droger dan in de Achterhoek. Uitgaande van de gemiddelde drogestofpercentages ligt de drogestofopbrengst gemiddeld zo’n 10% hoger dan voorgaande jaren.

De veelgehoorde kreet dat ‘alle mais goed was en 50 ton per hectare bedroeg’ kan wat betreft Groeikracht echter naar het rijk der fabelen. 35% van de percelen haalde een opbrengst van 50 ton per hectare of hoger. “Dat is zeker geen schande. Een perceel dat over de weegbrug meer dan 50 ton per hectare opbrengt, dat is gewoon echt een woest gewas. Ik denk dat men in de praktijk de maisopbrengsten simpelweg overschat”, aldus Gerard Abbink van Groeikracht.

Reageren

U kunt alleen reageren wanneer u ingelogd bent met uw account. Heeft u nog geen account, meld u dan aan.