U kunt hier rekening mee houden bij het maken van de afspraak met de loonwerker. Het gemiddelde droge stofpercentage van de totale plant ligt bij een goede snijmaisopbrengst, wanneer geoogst wordt in het harddeegrijpe tot volledig rijpe stadium, rond de 35%. Bij dit droge stofpercentage blijven perssapverliezen achterwege en is de kans op broei tijdens de voerperiode klein.
Neem tijdig contact op met uw loonwerker, zodat de oogst van uw mais in zijn planning wordt opgenomen en uw mais niet te vroeg of te laat geoogst wordt! De oogstmomentbepaling kan ook eenvoudig worden uitgevoerd met de tool: 'Oogsttijdstip' op de KWS-Maïsmanager App.
Rasverschil: €300 per hectare
De voornaamste redenen om in de Benelux mais te telen zijn duidelijk, en al vanaf de start in de jaren 70 onveranderd. Het gaat voornamelijk om zetmeel en opbrengst. Zoals bekend bevat de kolf het zetmeel. Zonder kolf zou er in heel Nederland geen hectare mais geteeld worden. Het is dus belangrijk om, ook voor de teelt van snijmaïs, te kiezen voor een maisras met de hoogste korrelopbrengst en daarmee tegelijkertijd dus ook de hoogste zetmeelopbrengst. De financiële meeropbrengst voor maisrassen die in meerjarige proeven een aantoonbare hogere korrelopbrengst hebben laten zien, kunnen al gauw oplopen tot €300 per hectare.
Door wetgeving krimpt het maisareaal (ten gunste van gras), maar daardoor komt het aandeel mais in het rantsoen in het gedrang. Dit geeft een extra motivatie om het areaal dat gebruikt wordt voor mais, zo optimaal mogelijk te gebruiken. Kies daarom op basis van proeven en/of eigen ervaring voor maisrassen waarvan bewezen is dat deze uitblinken in opbrengst, zonder dat dit ten koste gaat van voederwaarde.
Bezoek de demodagen voor tips en adviezen
Goede opbrengst- en kwaliteitsresultaten, en daarmee zekerheid van voerproductie, zijn uiteraard alleen maar te behalen wanneer het maisras beschikt over goede landbouwkundige eigenschappen, zoals een goede beginontwikkeling, stevigheid, bladvlekkentolerantie en fusariumresistentie. Wees daarnaast beducht op de aanwezigheid van (betrekkelijk) nieuwe ziektes als maiskopbrand en/of de maisstengelboorder. Kijk daarom kritisch naar de landbouwkundige eigenschappen en overleg met de maïsrassenadviseur wanneer de maïsrassenkeuze voor het komende seizoen gemaakt wordt.
Bezoek demodagen
Kom voor meer informatie over onder andere bepaling van het juiste oogstmoment en de nieuwste maisrassen voor seizoen 2017, naar de KWS Mais Demodagen. Kijk op www.kwsbenelux.com voor de voor u dichtstbijzijnde locatie. U bent van harte welkom!