Sinnige verkoopt sinds anderhalf jaar stropellets als boxstrooisel. Veehouders prijzen vooral het droge ligbed en het verwerkingsgemak.
Veehouders blijven zoeken naar de beste vulling van diepstrooiselboxen. Biobedding is nog steeds populair, maar er lijken meer veehouders van terug te komen om hygiëneredenen. Sinnige in Damwoude bood een aantal jaar geleden al boxcompost aan, maar is inmiddels volledig overgegaan op Boxpellets van stro. Stro wordt hiervoor bewerkt, gehakseld en tot pellets geperst. Door het zogeheten verweren wordt de waslaag op het stro beschadigd waardoor het stro beter vocht kan opnemen. De pellets zijn geschikt voor diepstrooiselboxen. Om ook veehouders met waterbedden of matrassen te kunnen bedienen, worden de korrels nu ook in gemalen vorm aangeboden onder de naam Boxcrush. Boerderij vroeg een aantal gebruikers naar hun mening over beide boxvullingen.
Droog bed belangrijk
De veehouders zijn vooral te spreken over de droge boxen die ze met de Boxpellets en Boxcrush ervaren. De koeien blijven mooi schoon en eventuele urine of uitgelegen melk wordt door het product goed opgenomen. Echt natte plekken vormen zich dan niet, het stro klontert samen. Die plekken laten zich gemakkelijk uit de boxen verwijderen.
Hoewel de pellets in de boxen uiteenvallen, ervaren de gebruikers nauwelijks stof in de stal. Degenen die overgestapt zijn op de gemalen Boxcrush hebben dit gedaan omdat ze de pellets toch nog te hard vonden. Vooral op matrassen was dat het geval, mede omdat daar de laag korrels dunner is. Een koe die net verkeerd met de knie op korrels terechtkwam, kon volgens de gebruikers daardoor een dikke knie oplopen. Na het overschakelen op de gemalen variant is daarvan geen sprake meer.
Sinnige claimt dat de veel drogere ligbox de uiergezondheid ten goede komt. De gevraagde veehouders geven aan dat ze die ervaring niet direct hebben en het voor hen ook niet de hoofdreden was om dit strooisel aan te schaffen. Een droge ligbox is juist een van de maatregelen in het bedrijf om tot een betere uiergezondheid te komen. Eén van de veehouders was omwille van uiergezondheid juist overgestapt van biobedding naar stropellets en ervaart wel een verbetering.
Makkelijk te verwerken
Over de strooibaarheid van de pellets zijn de veehouders goed te spreken. Of dat nu met een kruiwagen of een instrooibak gaat, de pellets laten zich makkelijk verwerken. Het vullen van de diepstrooiselbox vraagt net als bij vrijwel alle andere strooisels aandacht. Het is niet een kwestie van gooi maar een dikke laag in de box, ook de pellets moet in laagjes worden aangebracht anders ligt er een dikke laag los materiaal in de box waar de koe de toplaag te gemakkelijk uit loopt. Een aantal gebruikers is daarom in het verbruik nog zoekende. De pellets vallen in de box door de druk van de koeien uiteen, wat een mooie, goed bewerkbare laag oplevert. Toch noemen de veehouders dat uiteenvallen ook als mogelijk probleem. Omdat het een los product is, kunnen de koeien toch kale plekken in de boxen krabben, al is dit wel een stuk minder dan bijvoorbeeld bij zaagsel. Opvallend is dat een aantal veehouders die eerder biobedding gebruikten erover denkt beide producten te gaan combineren. Een onderlaag en toplaag met pellets zou het optimale comfort van de biobedding combineren met het drogere gemalen stro.
De veehouders kunnen zelf aangeven hoe ze het product aangeleverd krijgen. In bigbags of los gestort. Met 100 koeien gaat er ongeveer 1 tot 2 ton per week door. Een deel van de veehouders vindt dat aan de ruime kant en stelt dat de pellets daarmee niet veel goedkoper zijn dan andere strooisels. Enige nadeel aan de aanvoer noemen ze de transporteurs. Boxpellets worden in Polen geproduceerd en door Poolse transporteurs gebracht, dat bemoeilijkt vooral de communicatie over het lossen.