Doorgaan naar artikel

Lagere voerkosten, meer liters

Sander Schutgens is met behulp van de TopStart-strategie naar een hogere melkproductie per koe gegaan, waarmee zijn krachtvoerkosten in 10 maanden tijd van 8,5 naar 7,7 cent per kg melk zijn gedaald. Naast lagere voerkosten per kg melk levert het hem in dezelfde periode al 700 kg meer melk op.

Sander Schutgens in het Limburgse Belfeld heeft een enorme drive. Dat kan ook  haast niet anders na een carrière van 20 jaar als hardloper, met vijf Nederlandse kampioenschappen op zijn naam. De wil om het altijd beter te doen is ook in zijn bedrijf terug te zien. Eén van de redenen dat hij in november 2015 koos voor de opstartstrategie TopStart.

De koeien krijgen in totaal 14 kg krachtvoer in de melkrobot en krachtvoerbox (6 kg TopStart Excellent en 8 kg Solide Excellent nP). In het basisrantsoen zit nog 2 kg brok (Kernbrok Amino Max). Schutgens begon met deze hoeveelheden tot 60 lactatiedagen, maar heeft dit nu uitgebreid tot 80 dagen.

In krap 10 maanden tijd is het rollend jaargemiddelde gestegen van 8.194 kg melk in oktober 2015 naar 8.880 kg melk in september 2016. “Over een jaar verwacht ik wel op 10.000 kg melk per koe te zitten, als ik zie hoe de koeien het doen”, aldus Sander, die eerder in het verleden ook al op 10.000 kg melk per koe zat. Het rantsoen voor de 113-koppige veestapel bestaat verder uit kuilgras, maïs, maïsmeel en kernbrok Amino Max. Vanwege de droge kuil voegt Sander nu, op aanraden van zijn adviseur, na het laden water toe aan de voermengwagen. Hij ziet goede resultaten: de voeropname is beter en het voer plakt aan elkaar.

Gemiddeld 50 kg melk per koe per dag

Het effect van TopStart zit niet alleen in het begin van de lactatie, ook op lange termijn blijven de koeien flink doorgeven. Een aantal koeien haalt de eerste 120 dagen een gemiddelde productie van 50 kg melk per dag. Hoe dit kan? “Het zit genetisch in de koe, maar het werd er gewoon niet uitgehaald”, denkt de ondernemer. “Voor mijn bedrijf werkt het.” TopStart past dan ook goed bij het motto van Schutgens: “Op een gezonde manier het beste uit mijn koeien halen”, aldus de ondernemer die altijd aan het rekenen is.

Dat heeft hij natuurlijk ook gedaan aan dit systeem. De krachtvoerkosten in 2015 (exclusief jongvee en maïs) liggen op 8,52 eurocent per kg melk. In 2016, met Topstart, liggen deze op 7,72 eurocent per kg melk. Meer liters met minder krachtvoerkosten dus.

Nieuwe weider

Schutgens is in 2015 weer gestart met weiden, nadat de koeien 5 jaar binnen zijn gebleven vanwege de komst van 2 Lely melkrobots. Het eerste jaar was een rampenplan. “Ik heb nooit ophaalkoeien en nu moest ik zo 25 koeien ophalen. Ze kwamen gewoon niet meer binnen”, aldus Schutgens die vanwege de financiële voordelen toch door ging.

Dit jaar ging het, ondanks het bijzondere groeiseizoen, al beter. “Ik heb de beweidingsbox nu zo ingesteld dat de koeien om vijf uur ’s ochtends al naar buiten kunnen, dat voorkomt een hoop gedrang als ik wat later zelf in de stal kom.”

Sturen op mineralenefficiëntie

Al een jaar of vijf past Schutgens grasklaver toe op zijn maaipercelen. “Ik denk dat dat wel de toekomst heeft.” Dit is een van de maatregelen die hij neemt in het kader van mineralenefficiëntie. Door deelname aan een studiegroep werkt de melkveehouder al vier jaar met KringloopWijzer, en heeft hier zijn bedrijfsvoering op aangepast.

Schutgens werkt met nP-voeders die lager in fosfor zitten, maar toch voldoende beschikbaar fosfor bevatten, voert geen bierbostel en probeert zoveel mogelijk voer van zijn land te halen. Het is terug te zien in het ureumgetal wat, zelfs met weidegang gemiddeld op 20 ligt. “Door mijn ervaring met KringloopWijzer heb ik nu al een mooie voorsprong”, aldus de voormalig topsporter die ook nu nog graag voorop loopt.

Meer informatie over TopStart

4.000 kg meer melk in 1 lactatie

Sander Schutgens heeft koeien die 4.060 kg meer melk met TopStart geven ten opzichte van de vorige lactatie zonder TopStart. (zie tabel 1). Ook koe nummer 10 is een indrukwekkend voorbeeld. Deze tweedekalfs koe kalfde op 19 oktober 2015, gaf 11.729 kg melk in 289 dagen en kalfde binnen het jaar weer op 9 september 2016. Deze topproducente, die ook nog eens driespeen is, zit een maand na kalven al op 50 kg melk per dag.

 

Sander Schutgens (40) houdt op voormalig klooster Arnoldushoeve in het Limburgse Belfeld 113 koeien en 90 stuks jongvee. Zijn vader Wim, die nog dagelijks op het bedrijf te vinden is, was jarenlang bedrijfsleider. In 2005 kreeg Sander de kans de locatie te kopen. De huiskavel bestaat uit 58,5 hectare, op 1 km afstand ligt nog 4 hectare. Op 20% van de percelen staat maïs, de andere 80% bestaat uit gras. De 305-dagenproductie ligt op 9.072 kg melk met 3,48% eiwit en 4,33% vet.

Agrifirm Nutritional Solutions levert kwaliteitsveevoeders en tal van andere producten en diensten aan u als ondernemer in de melkveehouderij. Het rendement van onze klanten staat daarbij centraal. We werken voortdurend aan nieuwe assortimenten en concepten die zijn toegesneden op specifieke behoeftes. We zijn marktleider op het gebied van veevoeders in Nederland.

Meer over Agrifirm

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin