Een zelfrijdende voermengwagen kan een goede oplossing zijn voor grote bedrijven. Loonvoerders werken ook met dit soort machines en werken veelal met een tarief per minuut.
Automatisch voeren
Automatisch voeren krijgt nu zo’n beetje voet aan de grond in Nederland. Net als bij alle vormen van automatisering is de investering vaak groot en moet de besparing in de arbeidsvraag dan wel uren het voordeel opleveren. Dat blijkt ook uit een ruwe benadering van de kosten. Inclusief arbeid komt dat uit rond €120 per dag (zie kader Zo rekenen de verschillende voersystemen).
Hoeveel bedrijven nu met een automatisch voersysteem werken, is niet bekend. Het is al een teken aan de wand dat de schattingen van de leveranciers van automatische voersystemen uiteenlopen van 250 tot 1.200 bedrijven. Stefan Schulte, sales manager Triomatic, het automatisch voersysteem van Trioliet, zegt dat de markt vergelijkbaar is met die van de melkrobots in begin jaren negentig. De veehouders die dit soort vernieuwde mechanisatie omarmen hebben al een voerrobot. Nu moet de grote groep boeren volgen. Kees de Bie, dealer van Fullwood in Cothen, levert de Crysta Mix gebaseerd op Rovibec techniek uit Canada. Hij ziet ook, ondanks dat een aantal systemen al soms meer dan 40 jaar bestaan, dat automatisch voeren nog als nieuw wordt betiteld. “Veruit de meeste systemen zijn ontwikkeld voor grupstallen en dat moet nu doorvertaald worden naar uitvoeringen voor ligboxenstallen.”
Schulte geeft aan dat de capaciteit van het systeem dat hij levert tot zo’n 700 gve ligt. Een en ander is natuurlijk wel afhankelijk van het aantal rantsoenen dat gevoerd wordt, hoe vaak die rantsoenen voorgebracht moeten worden en de afstanden ofwel de lay-out van het bedrijf. Deze beperkingen op de capaciteit zijn ook bekend bij Klaes Gerbrandy, area sales manager bij GEA. Hij benadrukt dat de capaciteit van de voerbunkers zeker twee dagen los materiaal moet zijn, omdat de veehouders dan in het weekend niet de bunkers hoeven bij te vullen. De gevraagde arbeid bij het vullen van de bunkers ligt gemiddeld op een half uur tot drie kwartier per dag. “Als je evenveel, soms uitgebreide, rantsoenen wilt voeren met de voermengwagen, ben je waarschijnlijk wel 3 uur kwijt.” Bij een zelfrijdende mengwagen zal die tijd rond anderhalf uur korter zijn. Schulte denkt dat goed voeren dan ook moet lukken, maar dat een automatisch voersysteem nog meer tijd bespaart, is evident. De Bie geeft aan dat veel veehouders de twee dagen capaciteit ook wenselijk vinden omdat ze dan maar drie keer per week hoeven te vullen. Dat maakt de arbeidsinzet erg flexibel.
De leveranciers geven aan dat het maximale rendement en capaciteit vooral ligt in nieuwbouw of grote renovatieprojecten. Daar kan de routing en het maken van groepen geoptimaliseerd worden.