Doorgaan naar artikel

Lely’s zuivelfabriek komt op stoom

Lely s zuivelfabriek komt op stoom

Foto: Henk Riswick

Lely kwam op Eurotier met de tweede generatie van de in 2018 geïntroduceerde mini-zuivelfabriek Orbiter. Daarvan zijn er vier in Nederland geplaatst. Nu start de verkoop in Duitsland en België, meldt Sergio Ooijens, hoofd value projects bij Lely.

Wat is er veranderd?

“De installatie is nu veel compacter en past in twee containers. Dat is de helft minder oppervlak dan bij de eerste generatie. De Orbiter pasteuriseert, homogeniseert en selecteert nog steeds de melkstromen uit de Astronaut-melkrobots. Ze kan naast volle en magere melk ook slagroom en diverse soorten yoghurt produceren. Naast de standaard petflessen kan ze ook als bag in box en in bekertjes afvullen. De veehouder is dus veel flexibeler in zijn afzet. Alle processen zijn geautomatiseerd, de hoeveelheid benodigde arbeid is flink verminderd.”

De vormgeving van de installatie lijkt ook aangepast.

“Ja. We hebben veel geleerd in de eerste vier jaar dat de Orbiters commercieel draaien, zowel op gebied van techniek als marketing van de melk. Een van de learnings was dat de zwarte omhuizing van de containers, die we bedoelden om nieuwsgierigheid op te wekken, contraproductief werkt. Het leek wel of er iets te verbergen is. Nu zijn er doorzichtige delen en is van buitenaf het procedé te zien. Transparantie troef dus en dat is juist bij de doelgroep, veehouders die de zuivel zelf vermarkten, een belangrijk punt.”

Hoe loopt de afzet van de Orbiters?

“We breiden nu de verkoop uit naar België en Duitsland. De eerste twee zijn er al gecommitteerd. De derde is zeg maar onderweg naar zijn afnemer. Opvallend is dat Nederlandse afnemers kiezen voor een leaseconstructie en dat buitenlandse meer lijken te voelen voor koop, hoewel dat ook te maken kan hebben met de sterk verbeterde financiële resultaten in de sector. Ik heb wel de indruk dat de buitenlandse melkveehouders die erin geïnteresseerd zijn al een steviger positie in de retail hebben dan de Nederlandse pioniers die ook dat deel nog moesten ontwikkelen.”

Blijft u lease aanbieden?

“Ja, maar de leasevorm wordt wel aangepast. In de eerste leasecontracten nam Lely een flink deel risico, de lease bestond daar uit een vast bedrag per liter verwerkte melk. Die flexibiliteit gaat verminderen, het worden reguliere leasecontracten. De mogelijkheid van betalen per liter blijft bestaan, maar daar komen dan wel veel meer randvoorwaarden bij.”

Hoe groot wordt de afzetmarkt voor de Orbiter?

“Er draaien nu ruim 40.000 Lely Astronaut-melkrobots. Zo groot is de markt voor zelf vermarkten van melk natuurlijk niet. Of over vijf jaar 40 of 400 Orbiters verkocht zijn, kan ik niet inschatten. We schalen de productie op en investeren in het ontwikkelen van mensen. We zien potentie en leren elke dag nog over de techniek van zuivelen en de marketing van melk.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin