Melkvee100Plus
Show article

Kaasspecialist Rouveen nam in 2002 Bastiaansen Bio Kaas over. Dit nog gespecialiseerdere bedrijf is een pijler onder Rouveen, zegt directeur Klaas Hokse.

Aan de pittige kaasaroma’s valt niet te ontkomen. In elke ruimte heerst een andere geur. Aangekomen bij de blauwschimmelkazen waan je je even in een Franse of Zwitserse kaasmakerij, totdat Rouveen Kaasspecialiteiten-directeur Klaas Hokse in nuchter Hollands tekst en uitleg geeft over deze zeker voor Nederlandse begrippen unieke kaasmakerij in het Brabantse Molenschot. Maar nuchtere taal of niet, duidelijk is dat men bij moederbedrijf Rouveen Kaasspecialiteiten behoorlijk in zijn sas is met dochterbedrijf Bastiaansen Bio Kaas.

‘Rouveen’ nam het merk Bastiaansen en bijbehorende vestiging in 2002 over uit de failliete boedel van het toenmalige Swenty Milk, gedreven door Jos Peters. Die had Bastiaansen in 1997 overgenomen van grondlegger Jan Bastiaansen. Deze kaaspionier had naar Frans voorbeeld een breed scala aan specialiteiten ontwikkeld voor de Nederlandse markt, zowel op basis van geiten- als koemelk. Dochter Marja Bastiaansen is nog steeds binnen de onderneming actief in sales en marketing.

Hoewel de Overijsselse kaasonderneming wel wat gewend is qua specialisatie en vakmanschap, omschrijft Klaas Hokse Bastiaansen Bio Kaas toch als ‘specialisatie in het kwadraat’. Bastiaansen is namelijk goed voor de productie van maar liefst negentig verschillende kaassoorten, al worden die niet meer allemaal in Molenschot gemaakt. Alle soorten worden gemaakt in kleine charges, waaraan veel handwerk te pas komt. Corebusiness is de productie van blauwschimmel- en roodcultuurkazen.

Hoe belangrijk is Bastiaansen Bio Kaas voor Rouveen Kaasspecialiteiten?
“In omzet vertegenwoordigt Bastiaansen Bio Kaas een waarde van rond € 30 miljoen (op een totale omzet bij Rouveen Kaasspecialiteiten van € 150 miljoen, red.). De strategische waarde van dit bedrijfsonderdeel is echter vele malen groter. Bastiaansen Bio Kaas is samen met de onderdelen productontwikkeling en vakkennis uitgegroeid tot een van de drie pijlers onder Rouveen Kaasspecialiteiten. Met Bastiaansen kunnen we een totaalpakket van allerlei verschillende kazen leveren aan onze klanten. Dat is een belangrijke kracht. In Rouveen produceren we voornamelijk Goudse kaas, in Molenschot de blauwschimmel- en roodcultuurkazen. Verder werken we samen met DeJong Cheese voor de productie van verschillende soorten brie, en met Bettinehoeve voor de productie van verse geitenkaas.”

Wat is jullie belangrijkste afzetmarkt voor Bio Kaas?
“Wat afzet betreft zijn Nederland en Duitsland onze belangrijkste markten. De verhouding is ongeveer fiftyfifty. Daarnaast onderzoeken we de mogelijkheden om kaas op de markt te brengen in België, Frankrijk en Scandinavië. Voor de kaas die we onder het Bastiaansen-merk verkopen, regelen we die afzet zelf. De retail bedienen we in biologische kaas onder private label via kaashandelsbedrijf Vandersterre Groep. Dat loopt zeer goed. Ik denk dat er in Nederland geen supermarkt bestaat waar geen door ons geproduceerd stuk kaas ligt.”

Wat zijn de plannen voor Bio Kaas?
“Binnenkort ligt er weer aantal nieuwe kaasvarianten in de winkel. Het gaat om een aantal specifieke kazen die we Bastiaansen van de Boer noemen. Bijvoorbeeld de Tjonger. Dit is een roodbacterie-natuurkorstkaas, gemaakt van de melk van Jersey-koeien van boer Bart. Klanten hechten steeds meer waarde aan waar hun product vandaan komt en de productiewijze. Met deze nieuwe kaasvarianten spelen we in op deze trend. Ook geven we onze producten meer een gezicht, door boeren achter de kaas in te zetten bij de promotie van het product. Zo hebben we ook kaas van boer Chris en boer Wicher. In de toekomst willen we hier nog meer werk van maken. We willen dan ook de regio inzetten. We denken ons met het gebied rond Rouveen, met name de Olde Maten, en met alle activiteiten die onze melkveehouders ondernemen op een positieve manier in de markt te kunnen onderscheiden. In de toekomst moeten onze klanten gemakkelijk kunnen traceren welke bedrijven achter welke kazen schuilgaan.”

Speelt weidegang daarin nog een belangrijke rol?
“Zeker, weidegang is de toekomst. Niet zozeer omdat het wel of niet toepassen van weidegang goed of slecht is. Het gaat erom waar de beste marktkansen liggen. Momenteel past 94% van onze 250 leden-melkveehouders weidegang toe. Dat is inclusief twaalf bedrijven die na een recente bijeenkomst hebben besloten om de koeien weer naar buiten te laten gaan.”

Hoe makkelijk stappen leden over op weidegang?
“Soms kost het nogal wat overtuigingskracht om leden zover te krijgen dat ze weidegang gaan toepassen. Zo hoorden we bij sommige grotere bedrijven nogal eens het argument dat hun bedrijven te groot zouden zijn om weidegang toe te passen. Daarom zijn we met een groep op bezoek gegaan bij een groot melkveebedrijf in Zuidoost-Drenthe, dat met ruim 700 koeien toch weidegang toepast. Dat had wel effect. Het mooiste vond ik persoonlijk dat een van de overstappers me later vertelde: ‘Weet je, als je op zondagmiddag achter je stal zit, is het ook wel een machtig mooi gezicht om die koeien in de wei te zien.’ Dan heb je ze op hun gevoel geraakt!”

De kavel in Molenschot is al behoorlijk volgebouwd. Is er nog ruimte voor groei?
“We hopen dit jaar bij Bio Kaas voor het eerst meer dan 1.000 ton kaas te produceren. Dat is bijna een verdubbeling ten opzichte van de productie een aantal jaren terug. Daarbij moet wel gezegd worden dat het niet alleen om de blauwschimmel- en roodcultuurkazen gaat. Soms maken we bij Bio Kaas ook bijzondere charges kaas die te klein en bewerkelijk zijn voor Rouveen Kaasspecialiteiten. Nu maken we nog kaassoorten in Molenschot bij, die we eventueel ook in Rouveen of elders kunnen produceren of laten produceren. Er is dus nog voldoende ruimte om de productie van blauwschimmel- en roodcultuurkazen bij Bio Kaas verder op te voeren.”

Is Bio Kaas ook een normaal melkontvangstpunt voor Rouveen Kaasspecialiteiten?
“We ontvangen wel rauwe melk, maar het is niet zo dat RMO’s standaard hun melk bij Bio Kaas afleveren. Er wordt puur naar behoefte geleverd.”

Hoeveel biologische leden-melkveehouders telt Rouveen Kaasspecialiteiten?
“Ruim vijftig, die goed zijn voor ongeveer 30 miljoen kilo biologische melk. Daarnaast hebben we de mogelijkheid extra biologische melk bij te kopen.”

Jullie verwerken naast gangbare en biologische koemelk ook geiten- en schapenmelk. In welke volumes?
“We verwerken rond 20 miljoen kilo geitenmelk, zowel gangbaar als biologisch. Het volume schapenmelk is beperkt. Het aanbod schapenmelk is ook maar klein in Nederland.”

Jullie zijn een echte specialist in melkstromen. Hoeveel verschillende melkstromen kunnen jullie eigenlijk aan?
Lachend: “Laatst werd ik op een ochtend door onze productieleider opgebeld met de mededeling dat hij de afgelopen nacht was vastgelopen met zestien verschillende melkstromen. Ik zei dat dit bewijst dat we in ieder geval met vijftien verschillende stromen uit de voeten kunnen, maar daar had hij zo zijn eigen gedachten over.”

Hoe steekt de biologische melkprijs van Rouveen Kaasspecialiteiten in elkaar?
“We baseren ons sinds twee jaar op het verschil tussen de gangbare en de biologische garantieprijs van FrieslandCampina. Volgens ons geven die twee garantieprijzen een goede weerspiegeling van de markt. Onze biologische leden ontvangen het verschil tussen beide prijzen bovenop de gangbare voorschotmelkprijs van Rouveen Kaasspecialiteiten. Die laatste prijs is puur gebaseerd op de prestatie in de markt van de onderneming.”

Bent u verrast door de snelle opleving van de zuivelmarkt?
“Dat de markt dit jaar zou aantrekken, hadden we afgelopen herfst al wel in de gaten. Maar dat de boterprijzen naar dit ongekende hoge niveau zouden stijgen, had denk ik niemand durven dromen. Sterker, ik maakte me eind vorig jaar nog zorgen over relatief hoge vetprijzen en achterblijvende eiwitprijzen. Als de vetprijzen waren gedaald, was de melkprijs snel onderuitgegaan. Nu kunnen zuivelbedrijven alleen op basis van room en ondermelk al een melkprijs betalen van 35 à 36 cent per kilo. Als ook eiwit aantrekt, kan de melkprijs zomaar doorstijgen naar 40 cent-plus.”

Mede geschreven door Jan Willem Veldman

Auteur

Klaas%20van%20der%20Horst
Klaas van der Horst was redacteur rundveehouderij bij Boerderij.

Reageren

U kunt alleen reageren wanneer u ingelogd bent met uw account. Heeft u nog geen account, meld u dan aan.