Doorgaan naar artikel

Leasekoe lijkt op komst

Een leasemaatschappij onderzoekt of er interesse is en mogelijkheden zijn om leasen van koeien in de markt te zetten. Voor specifieke omstandigheden kan het voordelen bieden, maar vooralsnog lijkt de behoefte niet zo groot.

De afgelopen jaren heeft lease ­opmars gemaakt in de melkveehouderij. Een belangrijk voordeel van deze alternatieve vorm van ­financieren is dat het werkkapitaal (liquiditeit) niet wordt aangetast. Financiering tot 100% van de investering is mogelijk en an­dere bezittingen blijven onbezwaard. Maandelijkse kosten zijn van tevoren duidelijk. Er zijn twee manieren van lease (zie kader).

Tot op heden gebeurt lease vooral bij trekkers, werktuigen en melkrobots. De Lage Landen (DLL) Vendorlease oriënteert zich op het uitbreiden van de mogelijkheden, namelijk met het leasen van de veestapel. Volgens ­Michel Derks, accountmanager Agri, komt het idee uit de praktijk. “Wij spreken met de klantengroep over hun financieringsbehoeften en oplossingen waar mensen nu nog niet snel aan denken. Daarbij is koe-lease besproken.”

Derks merkt dat veehouders er nog wel wat raar tegenaan kijken. Toch is het geen proefballon benadrukt hij. “Stallen worden bancair gefinancierd, de bedrijfsmiddelen als trekkers en oogstmachines steeds vaker door leasemaatschappijen en het vee bancair of uit eigen middelen. De aanschaf van het vee is misschien niet de grootste investering maar het grootbrengen van een kalf tot een koe die melk produceert vergt een langere aanloop. Onze gedachte bij koe-lease is dat we die tijd overbruggen want in die periode investeert de melkveehouder zonder opbrengsten te hebben.” Hoe de constructie er precies uit komt te zien, kan hij nog niet zeggen.

‘Andere markten’

In Nederland is koe-lease niet bekend maar in het buitenland zijn er wel voorbeelden. DLL
is een internationale leasemaatschappij en heeft dit product daadwerkelijk ‘live’ in ­Australië en de Verenigde Staten. “Dit zijn wel andere markten dan Nederland waar bedrijven snel groeien.” Het betreft daar vooral ­grote vleesveebedrijven.

Derks ziet ook beperkingen in het toepassen van koe-lease. Het huidige systeem is gebaseerd op juridisch eigendom, verzekering en reparatie en onderhoud. Dat gaat bij koeien toch heel anders. Daarnaast zijn er bij lease van trekkers en werktuigen samenwerkingen met de fabrikanten/leveranciers. “Dat moeten we verder uitwerken als we dit product daadwerkelijk in de markt zetten.”

Marijn Dekkers, sectormanager melkveehouderij bij Rabobank, noemt het idee interessant en kent de voorbeelden in het buitenland. Hij verwacht echter niet dat het in Nederland grote opgang gaat maken. “Lease kan nuttig zijn op bedrijven met weinig onderpand. Dat is in de melkveehouderij bijna nooit een probleem. Bovendien worden nieuwe koeien bijna altijd uit de eigen veestapel gefokt waardoor er geen directe kapitaal­behoefte is.” Dekkers noemt het voor een pachtbedrijf dat een grote groeispurt maakt mogelijk een optie. “Maar op dit moment ­komen grote groeisprongen minder voor. De komende jaren is het naar verwachting vooral geleidelijke groei.”

Wel of niet op de balans

 

Bij lease betaalt de ondernemer een vast bedrag per maand voor een afgesproken looptijd. Er zijn twee vormen waarvan financial lease het meeste voorkomt. De machines staan dan op de economische balans. Na het voldoen van de koopoptie aan het einde van het contract wordt de ondernemer eigenaar. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij juridisch eigenaar. Na afloop van het contract kan de veehouder de machine wel overnemen.
Leasen gaat meestal via een leasemaatschappij. Deze zijn vaak verbonden aan een bank of verzekeringsmaatschappij. Grote trekker- en werktuigenfabrikanten hebben eigen leasemaatschappijen.

 

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin