Melkvee100Plus
Show article

Binnen de btw-regeling kennen we de zogenaamde ‘kleine ondernemersregeling’. Ook ondernemers met een grotere omzet kunnen onder voorwaarden profijt hebben bij deze regeling.

Vanaf 1 januari 2018 is de landbouwregeling vervallen. Ieder agrarisch bedrijf dient nu btw-aangifte te doen. Dat kan ook via de zogenaamde ‘kleine ondernemersregeling’ (KOR). Ondernemers (natuurlijke personen) kunnen een vrijstelling aanvragen als ze een btw-afdracht hebben van minder dan € 1.883, na verrekening van voorbelasting en op jaarbasis. Als dit bedrag kleiner is dan € 1.345 hoeft er zelfs helemaal geen btw meer afgedragen te worden aan de fiscus.

Melkveehouders hebben vaak een veel grotere omzet waardoor ze vaak niet in aanmerking komen voor deze kleine ondernemersregeling. Toch zijn er zeker situaties denkbaar dat ook ondernemers met een grotere omzet profijt hebben bij deze regeling.

Praktijkvoorbeeld

We gaan uit van iemand die voor de inkomstenbelasting gestaakt is en dus geen ondernemer meer is in het kader van de inkomstenbelasting. De betreffende persoon staat nog wel ingeschreven bij de Kamer van Koophandel en verbouwt en verkoopt een paar hectare maïs. Voor deze activiteit is hij dan wel ondernemer in het kader van de omzetbelasting. We noemen hem gemakshalve particulier.

Wanneer een ondernemer maïs koopt van een particulier en de particulier brengt € 1.060 in rekening (€ 1.000 product + € 60 btw), dan kan de ondernemer de betaalde btw à € 60 terugvorderen. De particulier kan een beroep doen op de vrijstelling waardoor hij de € 60 niet hoeft af te dragen.

Zonnepanelen en meer

Zo zijn er meer zaken denkbaar waarbij men gebruik kan maken van deze regeling. Veel particulieren maken bijvoorbeeld al gebruik van de KOR bij de aanschaf van zonnepanelen. De particulieren krijgen dan de betaalde btw op de aanschaf terug. Ze hoeven in latere jaren geen btw af te dragen over de terug geleverde stroom omdat deze beneden de € 1.345 blijft.

De KOR heeft de fiscus inmiddels al veel geld gekost. Mede daarom is er op dit moment discussie of en in welke vorm de regeling moeten worden voorgezet.

Meer weten?

We zetten onze ervaring ook graag voor u in. Vragen of advies over belastingen en fiscaliteit? Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact met ons op via e-mail of via 088 236 77 77.

Sponsor

Reageren

U kunt alleen reageren wanneer u ingelogd bent met uw account. Heeft u nog geen account, meld u dan aan.