Doorgaan naar artikel

‘Minimaal 30% gaat robot leasen’

Minimaal 30% gaat robot leasen

Minimaal 30% gaat robot leasen

SAC Nederland maakt het mogelijk dat veehouders een robot aanschaffen en financieren via lease. Vanwege de voordelen verwacht Ruud Schlenter een grote interesse; binnen vijf jaar kan minimaal 30% van de robotverkopen via lease gaan.

Melkmachinefabrikant SAC Nederland gaat samen met BNP Paribas Leasing Solutions leasecontracten aanbieden voor melkrobots. Sinds enkele jaren is lease meer gemeengoed in de landbouw, vooral voor het financieren van trekkers en werktuigen. Dat kan op twee manieren. Bij financial lease komen de machines op de economische balans van de ondernemer. Bij de tweede vorm, operational lease komt het geleaste middel niet op de balans. De melkveehouder betaalt ‘huur’, de leasemaatschappij blijft juridisch en economisch eigenaar. Financial lease komt veruit het meeste voor. Ruud Schlenter, business unit manager SAC Benelux en Duitsland, heeft hoge verwachtingen voor de toepassing bij melkrobots.

Waarom besluiten jullie juist nu om lease aan te bieden?
“Door de lage melkprijzen van de afgelopen jaren en strengere eisen van banken merken we dat de financiering steeds vaker een struikelblok is bij veehouders die een robot willen aanschaffen. Met een leaseconstructie willen we hierin meedenken en faciliteren. We merken dat veehouders er meer bekend mee raken en er ook vaker naar vragen en ertoe besluiten.”

De melkprijs is nu goed aan het stijgen.
“Dat klopt, die is nu op een goed, stabiel niveau. Maar ondernemers hebben steeds meer onzekerheden op hun bedrijf en moeten managen op kosten. Met lease weten ze de komende vijf, zes of zeven jaar precies hoeveel ze elke maand kwijt zijn. Ik schat dat in het verleden zo’n 10% van de veehouders voor lease open stond, nu is het zeker de helft van degenen die gaan investeren.”

Hoe groot is het financiële voordeel?
“Dat is niet in het algemeen te zeggen omdat bij de bank verschillende rentetarieven gelden, afhankelijk van de rest van de financiering. Bij ons betalen de eerste tien veehouders die dit jaar instappen slechts 0,99% rente, voor de hele termijn (60 maanden). De robot dient daarbij als enige onderpand. Alle anderen betalen dit jaar 1,99% rente. Inclusief de aflossing is een ondernemer voor twee robots dan minder dan € 2.000 per maand kwijt. Situatie-afhankelijk zoeken we het optimum voor de melkveehouder.”

Hoe groot kan het worden?
“Ik verwacht dat binnen vijf jaar minimaal 30% van de verkochte robots via een leaseconstructie gaat. Veruit het meeste zal zijn via financial lease, omdat de robot dan op de balans komt en de veehouder erop kan afschrijven en desgewenst nog gebruik kan maken van investeringsaftrek. Maar er zijn ook mogelijkheden voor operational lease. Hij betaalt dan een vast bedrag per maand indien gewenst inclusief onderhoud. De leasemaatschappij blijft dan wel eigenaar. De veehouder huurt als het ware de melkrobot en na afloop van de periode kan de veehouder de robot tegen een vooraf vastgestelde prijs overnemen.”

Het klinkt erg aantrekkelijk. Waarom zou niet iedereen voor lease kiezen?
“Het biedt zeker voordelen, maar het moet bij de ondernemer en zijn bedrijf passen. Het is ook cultuur; veel veehouders zijn het niet gewend. Ook zal een deel alleen zaken willen doen met hun eigen bank.”

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin