Melkvee100Plus
Show article

Het Duitse DMK heeft over 2020 een resultaat geboekt van € 24,9 miljoen, 4 ton meer dan een jaar eerder. De omzet zakte met € 180 miljoen € 5,6 miljard.

Ondanks de corona-pandemie slaagde DMK erin een relatief goede melkprijs te betalen. Die lag met € 32,05 per 100 kilo precies 1 cent boven het gemiddelde van de elf Duitse zuivelbedrijven waarmee DMK zich vergelijkt. In 2019 lag de uitbetalingsprijs onder het gemiddelde. De genoemde melkprijs geldt overigens bij 4,2% vet en 3,4% eiwit. Dit jaar liggen de uitbetaalde melkprijzen tot nu toe flink hoger dan in 2020, maar dat geldt voor de hele bedrijfstak.

DMK spreekt zelf van een stabiel resultaat. De omzetdaling blijkt uit de cijfers die de coöperatieve onderneming heeft gepubliceerd. Het volume verwerkte melk daalde van 7,1 miljard naar 6,8 miljard kilo.

Het aantal leden van DMK en dochterbedrijf DOC Kaas samen kwam vorig jaar uit op ruim 5.500. Daarvan waren er 595 bij DOC en krap 4.950 bij DMK zelf. Het gemiddelde lid leverde 891.000 kilo melk, bij DOC lag dat cijfer op 972.000 kilo.

Jaar van corona en afronding

DMK wist zich dan redelijk goed te handhaven in 2020, het kreeg wel klappen. Met name de foodservice-divisie moest incasseren. De retailverkopen stegen echter met 30% en maakten de tegenslag elders grotendeels weer goed.

Het jaar 2020 was voor DMK niet alleen een corona-jaar, maar ook een jaar van afronding. Veel grote bouwprojecten werden voltooid of bijna voltooid. Dat laatste geldt voor een nieuwe zuivelfabriek in Rusland. Die wordt dit jaar in gebruik genomen. Vorig jaar is de volledige overname en integratie afgerond van DV Nutrition in wei-divisie Wheyco. Daarnaast is de verkoop van de ijsfabriek in Haaren, Duitsland, afgerond en is het merk Alete volledig geïntegreeerd in de business group Baby.

Auteur

Klaas%20van%20der%20Horst
Klaas van der Horst was redacteur rundveehouderij bij Boerderij.

Reageren

U kunt alleen reageren wanneer u ingelogd bent met uw account. Heeft u nog geen account, meld u dan aan.