Doorgaan naar artikel

Sharemilking houdt de kosten laag

De kosten laag houden om een behoorlijke winst te behalen. Dat is het belangrijkste doel van een jong Schots stel dat sharemilkt op een boerderij in Nieuw-Zeeland.

Lynne en Gregor Ramsay zijn bezig met hun tweede seizoen van een driejarig sharemilking-contract. Het gaat ze voor de wind met hun onderneming. Naast het werken aan melkkwaliteit om de maximale melkprijs uit de markt te halen, is alle aandacht gericht op het drukken van de kosten. Daarom beperken ze de uitgaven aan technologie tot een absoluut minimum. Er is zelfs geen automatische afname geïnstalleerd in de melkstal.

De 34-jarige Gregor en de 30-jarige Lynne zijn in 2015 geëmigreerd naar Nieuw Zeeland. Ze melken nu 140 Jerseys op een boerderij bij Dunedin op het Zuidereiland. Ze hebben er 40 hectare grasland rond de melkplaats, daarnaast is er 15 hectare hooiland op 5 kilometer afstand. Hun ambitie is het aantal koeien in 2022 te verdubbelen.

Jerseys vanwege efficiëntie

Gregor en Lynne startten in 2015 als melkers. Gregor kreeg in 2017 een functie als gebiedsmanager bij Fonterra wat weer een flinke verhuizing met zich meebracht. Dat was aanleiding om te trouwen en zich te naturaliseren tot Nieuw-Zeelanders. “Dat was een belangrijke stap om geld te kunnen lenen bij de bank”, geeft Lynne aan. “Via contacten die Gregor tijdens zijn baan heeft gelegd, hebben we ons eerste fiftyfifty sharemilkcontract binnengehaald.”

Daarvoor moest het echtpaar een bedrijf opzetten en de kudde plus de benodigde machines en gereedschappen aanschaffen. Ze zijn in juni 2019 het eerste seizoen ingegaan, de koeien kalfden in augustus. In het eerste seizoen waren dat 100 Jersey en 35 Jersey-vaarzen met 31 vaarskalveren ter vervanging. Dit jaar kalfden er 145 af. “We kozen voor de Jerseys vanwege hun efficiëntie”, zegt Lynne. “Daarin werden we niet teleurgesteld, we realiseerden het eerste seizoen gemiddeld 4.370 kilo melk per koe met 5,2% vet en 4,13% eiwit. Afzet van de stierkalven is geen probleem, die verkopen we voor zo’n €48 per stuk aan een opfokker. Die verkoopt ze als dekstieren op een leeftijd van één tot twee jaar.”

De Ramsays leverden in 2019-‘20 54.328 kilo vet en eiwit aan Fonterra. Ze hopen dit jaar meer dan 60.000 kilo te leveren. Ze melken van augustus tot eind april twee keer per dag in een 2×14-visgraat melkstal. Van eind april tot de laatste week van mei gaan de koeien elke 16 uur door de melkstal, in de laatste week van mei een keer daags om ze makkelijk twee maanden droog te kunnen zetten.

De koeien lopen jaarrond in een groep in de weides rond de melkplaats. De afgelopen twee jaar hebben ze overwinterd op gras en ronde balen. In het melkseizoen krijgen ze een rantsoen van gras aangevuld met 2 kilo graan en 5 tot 7 kilo droge stof uit kuilgras en bierbostel. Die aanvulling draaien de Ramsays met een silagewagen in de troggen bij de melkplaats.

Koeien deels synchroniseren

De Ramsays synchroniseren een deel van de koeien met een CIDR, een ongeveer 15 centimeter lang stuk plastic gedrenkt in een progesteron-oplossing. “Dat passen we toe op de koeien die vóór 15 september afkalfden, maar daarna geen geregistreerde tocht hadden voor de geplande start van de dekking. Dit werkt heel goed.”

De ondernemers passen de CIDR ook toe bij de vaarzen om ze ongeveer tien dagen voor de hoofdkudde te laten beginnen met afkalven. “Vorig seizoen bereikten we een drachtpercentage van 78 in de eerste zes weken van het inseminatieseizoen. Uiteindelijk bleef 6% van de koeien gust”, aldus Lynne.

De Ramsays zetten het werk met zijn tweeën rond. Er is nu, wegens zwangerschapsverlof van Lynne een tijdelijke hulpmelker ingehuurd.

De kosten laag houden

Als sharemilkers proberen de Ramsays de kosten laag te houden. Ze streven naar een nettomarge van €225 per koe. “Dat is voldoende om onze hypotheek af te lossen. Als we dat realiseren, zal de bank doorgroei naar een bedrijf met 300 koeien faciliteren.”

Bij de huidige omvang zijn de twee deeltijdbanen nog vereist. De ondernemers schatten in dat een sharemilkbedrijf met 300 koeien voldoende omvang heeft om de deeltijdbanen te kunnen opzeggen zodat beiden fulltime in het bedrijf kunnen werken.

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin