Asmussen verwacht daar wel een keer uit te komen. De afwikkeling van andere bouwzaken geeft hem meer kopzorgen. “In het contract is opgenomen dat er 188 lux lichtsterkte zou zijn op dierniveau. Bij 170 lux zou ik niet eens wat zeggen, maar het blijkt minder dan 80 lux te zijn. En dat in een nog schone, nieuwe stal. Zo netjes als Delaval haar foute inschatting herstelde, zo slecht doet de betreffende installateur dat. Hij geeft niet thuis, ondanks concrete contracten. Dat zal uitmonden in een rechtszaak en daar heb ik helemaal geen trek in. Dit soort akkefietjes maken dat dit de laatste bouw is die ik ooit ga doen. Als mijn dochter nog eens een groeistap wil zetten, mag ze dat allemaal zelf regelen.”
Asmussen wil nu zo snel mogelijk richting 400 melkkoeien gaan via aankoop van vee. “Onder de huidige melkprijzen is de investering in extra koeien binnen een half jaar terugverdiend.” Bij aankoop van vee ligt insleep van ziekten op de loer. “Maar Denemarken is vrij van de meeste ziekten, en bedrijven hebben duidelijke gezondheidsstatussen”, stelt de ondernemer. Aankoop van een koppel van 50 koeien werd geschrapt nadat een toeleverancier hem waarschuwde dat het verkopende bedrijf met een salmonella-uitbraak kampte in 2014. Van alle te kopen koeien is toen bloed getapt, enkele waren positief. “Uiteindelijk is de koop afgeblazen. De veehouder mag zijn dieren alleen nog voor de dood wegdoen.” Die ervaring maakt hem echter niet schuw voor aankoop. “Het zal waarschijnlijk uitdraaien op aankoop van meerdere koppels dieren, een grote, stoppende, goede Jerseystapel is niet voorhanden.”
Fokkerij levert veel extra rendement
De Deen wil zich na de uitbreiding weer richten op de fokkerij. In 2012 voerde het bedrijf de landelijke lijsten bij de Jerseys aan. Door bouwperikelen en verdeelde aandacht zakte het enkele plaatsen, maar Asmussen wil weer naar de toppositie. Die levert ook flink geld op. De verkoop van fokdieren levert meer rendement dan melken van de koeien. “Niet de productie, maar het geld telt”, stelt de vakman.