Doorgaan naar artikel

‘Vector past perfect in biologisch-dynamische bedrijfsvoering’

Tim van Bregt, bedrijfsleider van Hoeve Biesland in Delfgauw (Z.-H.). - Foto: Lely partner

Tim van Bregt, bedrijfsleider van Hoeve Biesland in Delfgauw (Z.-H.). - Foto: Lely

Een biologisch dynamisch melkveebedrijf met een voerrobot. Is dat een logische combinatie? Volgens Tim van Bregt, bedrijfsleider van Hoeve Biesland in Delfgauw (Z.-H.), wel. Er rijden bij hem zelfs twee Vectors over het erf. “Dit systeem past perfect in onze bedrijfsvoering.”

Hoeve Biesland is meer dan een melkveebedrijf. Het heeft ook een slagerij, een bakkerij, een winkel, een groentetuin en zorgverlening: alles biologisch dynamisch. De 150 melk- en kalfkoeien melkt Tim van Bregt dagelijks in de melkstal, het voeren laat hij aan de Vector over. “Dat gaat uitstekend, we zijn er hartstikke content mee”, aldus Tim, die in 2008 in de maatschap stapte van echtpaar Jan en Mieke.

Grote winstpost

Het grote voordeel van de Vector ten opzichte van andere voerrobots is volgens Tim dat het exemplaar van Lely over straat rijdt, vanuit een centraal punt voert en overal zelf naartoe kan. Dat doet hij bovendien allemaal elektrisch, wat volgens hem de toekomst is. “De brandstofprijzen zijn hoog en stroom is goedkoper. Sterker nog: we hebben zonnepanelen, dus het zelf opwekken en verbruiken van stroom is een grote winstpost. Daarnaast verwacht ik dat brandstof in de toekomst alleen maar duurder wordt.”

Negen verschillende grassoorten

Sinds de Vector zijn intrede deed op het bedrijf, hebben de koeien van Tim altijd voer. Het systeem neemt hem veel werk uit handen, hij is per dag nog hooguit een half uur bezig om de voerkeuken na te lopen en bij te vullen. “De Vector controleert alles. Hij meet voerhoogtes, weet precies wanneer er weer extra voer bij moet en wat de koeien moeten hebben. We voeren ze in de winter negen verschillende grassoorten – in de zomer wat minder -, ze krijgen vier mineralen die via vijzels in de Vector terechtkomen en één soort krachtvoer.”

Andere indeling

Wat achteraf beter had gekund, is de opzet van de voerkeuken. Tim legt uit: “Ik heb het voer nu in lengtebanen staan, maar daardoor kan ik de achterlijn niet zien als ik de vakken met de shovel vul. Ik had de ruimte beter andersom kunnen indelen, dus in de breedte. Dan heb je meer overzicht.” Iets anders waar hij tegenaan liep is dat een ander de aansturing niet zomaar kan overnemen. “Een ander moet het systeem eerst echt leren kennen.”

Minder rangordeproblemen

Gelukkig zijn de voordelen vele malen groter dan de nadelen. Zo scheelt de Vector Tim zeker vijf procent restvoer, krijgt hij meer gras in de koeien en produceren ze toch 7.500 liter melk. Daarnaast hebben ze continu vers voer, waardoor er meer rust in de stal heerst. “Als de Vector ze voert, komen er tien koeien tegelijk aanlopen. Toen ik het zelf nog deed, waren dat er honderd. Als je je dan indenkt dat onze koeien horens hebben, kun je je voorstellen dat deze manier van voeren veel minder rangordeproblemen geeft.”

Twee kleine porties

Een ander groot voordeel is dat Tim zijn koeien nu ’s zomers twee keer per dag een kleine portie kuilgras kan geven met mineralen en krachtvoer. ’s Ochtends voordat ze naar buiten gaan en ’s avonds wanneer ze weer binnenkomen. “Dat regelt de Vector allemaal mooi voor ons.”

Bedrijfsgegevens Hoeve Biesland

In het Zuid-Hollandse Delfsgauw, nabij Delft, is Tim van Bregt een van de drie eigenaren van maatschap Hoeve Biesland. Hun veelzijdige biologisch-dynamische melkveebedrijf telt 150 melk- en kalfkoeien, waarvan 15% droog en 60 vrouwelijk jongvee. Ze hebben maar liefst 300 hectare grond en een rollend jaargemiddelde van 7.500 kilo per koe per jaar, met 4,20% vet, 3,60% eiwit en een celgetal van 220.

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin