Doorgaan naar artikel

Steeds meer waardering

Wordt de kloof tussen agrarische sector en maatschappij kleiner door positieve verhalen? En wordt de melkprijs hierdoor hoger, worden regels soepeler? Ik hoop het van harte. Maar we weten ook dat een positieve beweging snel kan omslaan.

Ik was begin januari aanwezig bij een grote studieclub met melkveehouders. Een groot deel van de middag is gediscussieerd over data, onder andere over koppelingen en eigendom van data in de melkveehouderij. Lastige materie om hier een aantal uren mee druk te zijn. Voor mij al lastig, ook al werk ik vrij veel met computers, maar ook lastig voor veel van de aanwezige veehouders.

Toen ik bijna besloten had dat het geen nuttige bijeenkomst voor mij was, werd ik in de laatste minuten blij verrast. Want er was ruimte voor een pitch voor een veehouder die kon benoemen wat hem erg bezighield. “We wonen allemaal dichtbij een dorp”, begon de Friese melkveehouder. “En we kunnen er allemaal aan bijdragen dat we gewaardeerd worden. Hier heb ik een paar vuistregels voor:
❶ Ga bij een vereniging in het dorp.
❷ Rij langzaam met de trekker in het dorp, niet harder dan 20 kilometer per uur.
❸ Zorg ervoor dat je niet met je trekkers in het dorp bent als de school uitgaat.
❹ Rij in konvooi als je met meerdere trekkers bent en haal elkaar niet in.
❺ Organiseer jaarlijks een open dag voor het dorp.
❻ Nodig de buurt jaarlijks uit en laat zien wat er op je bedrijf gebeurt.
❼ Als je sloten schoonmaakt, neem dan ook sloten van de buren mee.”

De veehouder merkt dat hij hiermee echt gewaardeerd wordt in zijn omgeving. “Als ik dan een keer op zaterdag mest uitrij is er niemand die hierover klaagt.” Een mooie stap richting waardering van de melkveehouderij.

Het maakte mijn middag echt weer helemaal goed. Vooral omdat dit bedacht is door een melkveehouder die dit ook echt in de praktijk doet. En dus niet door iemand van achter een bureau, die maar makkelijk praten heeft. Zo zijn er gelukkig best veel initiatieven tegenwoordig die leiden tot meer begrip voor de melkveehouderij en melkveehouders positief belichten. Denk maar eens aan het optreden van enkele boerinnen bij Jinek. Of aan de passie van Yvon Jaspers, maar ook @boerenvanNL op twitter. Er is zelfs een Koeien & Kansen-veehoudster die vlogt, Vlog Boerderij Stroobroek.

Helemaal goed, maar gaan we het hiermee redden? Wordt de kloof tussen agrarische sector en maatschappij hierdoor kleiner? En wordt de melkprijs hierdoor hoger, worden regels soepeler? Ik hoop het van harte. Maar we weten ook dat deze positieve beweging snel kan omslaan. We kennen allemaal organisaties die de veehouderijsector onderuit proberen te halen, zoals Varkens in Nood met hun ‘spookvarkens’ of organisaties die ‘planten de nieuwe koeien’ vinden, met een sneer naar de melkveehouderij als veroorzaker van het milieuprobleem.

Vaak is het ook de sector zelf die haar eigen negatieve kant belicht. Denk aan het fenomeen van zwarte (kunst)mest of slechte waterkwaliteit. Of de I&R-fraude, die eigenlijk zwaar overschat was. Hiermee is in één klap het vertrouwen van de maatschappij weer beschaamd. En zo wordt het spreekwoord steeds bevestigd, ‘vertrouwen komt te voet, maar gaat te paard’. Dus laten we vooral positief en transparant bezig zijn met de melkveehouderij en stoppen met ondermijnen van bestaande wetten en regels. Zodat verdedigen niet meer nodig is en de waardering voor de sector juist groeit.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin