Melkvee100Plus
Show article

Voldoende geschikt en betaalbaar veevoer dreigt de bottleneck te vormen als de Nederlandse zuivelsector grootschalig overstapt naar zuivel die gegarandeerd zonder gentechnologie (GMO-vrij) is geproduceerd. Dat stelt Henk Flipsen, directeur van diervoederkoepel Nevedi.

Zo lang het blijft bij pilots als die van FrieslandCampina en Cono kan worden voldaan aan de bestaande vraag, zonder meerkosten. Veevoerbedrijven als Agrifirm, ForFarmers en Agruniek-Rijnvallei hebben al bekendgemaakt dat ze GMO-vrij voer kunnen leveren.

Inmiddels heeft Arla gemeld dat het in Denemarken op grotere schaal aan de slag wil met GMO-vrije zuivel. Veel andere bedrijven zijn daar ook mee bezig. Alles om te kunnen voldoen aan de vraag van de Duitse retail.

GMO-vrije segmenten in Duitse schappen

In de Duitse zuivelsector is GMO-vrije melk al jaren een afzonderlijk segment, al was het tot nog toe niet groot. Dat is nu aan het veranderen. Prijsvechters Aldi en Lidl zijn in Duitsland de aanjagers van een campagne om zo veel mogelijk soorten zuivel met het Duitse Vlog-label (gegarandeerd GMO-vrij) in de schappen te krijgen. Bij vlees en eieren bestaan er al GMO-vrije segmenten.

Extra vraag GMO-vrij veevoer knelpunt

Volgens Flipsen zijn pilots als die van FrieslandCampina prima middelen om in beeld te krijgen of de veevoerindustrie kan voldoen aan de extra vraag naar GMO-vrij veevoer. Zuivelbedrijven beseffen zelf ook dat dit een bottleneck kan zijn. Zelf heeft Flipsen daar al meer dan een jaar geleden overleg over gehad met Arla, vertelt hij.

Flipsen voorziet dat het organiseren van een voldoende grote en ook nog betaalbare stroom veevoer die gegarandeerd vrij is van transgene ‘verontreiniging’, nog een hele uitdaging wordt. Want hoe garandeer je GMO-vrije grondstoffen, en waar vind je ze? Bovendien vreest hij dat het veevoer bij een massale omschakeling fors duurder wordt.

Auteur

Klaas%20van%20der%20Horst
Klaas van der Horst was redacteur rundveehouderij bij Boerderij.

Reageren

U kunt alleen reageren wanneer u ingelogd bent met uw account. Heeft u nog geen account, meld u dan aan.