Doorgaan naar artikel

Met voerrobot Vector rust in de stal

Het voeren van de koeien aan een ander overlaten? Geen haar op zijn hoofd die eraan dacht. Melkveehouder Johan Mulder had geen problemen met het uitbesteden van melken, maar voeren deed hij tot voor kort zelf. Tot hij versterking kreeg van de Vector. Die doet het goed genoeg om het voeren met een gerust gevoel uit handen te geven. Sterker nog. “De Vector doet het beter”, zegt Johan.

Op het melkveebedrijf van familie Mulder-Reinders in het Drentse Wezup melken ze drie keer per dag 110 koeien, met een productie van 12.000 liter. Ze lopen traditioneel door de melkstal, er komt geen melkrobot aan te pas.

Als er gevoerd moet worden, is het een ander verhaal. Dan doet voerrobot Vector het zware werk. Maar liefst tien keer per dag voert hij de melkkoeien vanuit de modulaire ID Agro-voerkeuken. Heel anders dan voorheen, toen Johan zijn koeien om vijf uur ’s ochtends het voer voor de hele dag serveerde. Toen de koeien op een gegeven moment steeds meer melk begonnen te geven, werd secuurder voeren een must. Dat lukte niet met de voerdoseerwagen die hij gebruikte. Vandaar de inzet van de Vector. “De voerrobot is de enige aan wie ik het voeren uit handen durf te geven. Hij doet precies wat ik zeg. Dat scheelt naast een hoop werk ook een hoop onrust”, aldus Johan.

Begroting

Niet alleen Johan zelf heeft veel meer rust gekregen. Hij ziet het ook terug in de veestapel en in de stal. Ook daar heerst meer kalmte sinds de Vector zijn intrede deed. Johan: “Dat is een mooie bijkomstigheid, want die factor had ik niet direct meegenomen in mijn begroting. Daarin nam ik vooral mee wat de Vector kost, wat de koeien nodig hebben en wat het moest opleveren.”

Hij vervolgt: “De Vector bespaart me twee tot drie uur werk per dag, dus arbeid heeft zeker meegespeeld bij deze keuze. Er komen steeds meer koeien bij, die moet je meerdere keren per dag melken en voeren en dan blijft er weinig tijd over. Dankzij de voerkeuken ben ik heel flexibel. Mijn taak is verlegd van het voeren naar het vullen van de voerkeuken. Daaraan heb ik maar een halfuur werk per dag.”

Gezondere koeien

Dat de Vector zijn werk goed doet, blijkt ook uit het vet- en eiwitgehalte van de melk. “We hebben een twee cent hogere melkprijs, puur dankzij het gehalte van de melk. Qua gezondheid doen de koeien het ook goed. We zien aan de bewegingssensoren die ze dragen dat ze korter eten, meer liggen en meer herkauwen sinds we de Vector gebruiken. De robot voert ze per dag 13,5 kilo droge stof en daarnaast lopen ze in de wei. Dat is goed voor de koeien. Ze zijn lekker buiten, de stal is even leeg en als ze rond het middaguur weer binnenkomen worden ze na een uurtje vreten weer gemolken.”

Eigen schuld

Een nadeel weet Johan zo gauw niet te noemen. Storingen zijn er niet veel, hooguit af en toe een alarmmelding wanneer de voerkeuken leeg is en de Vector niet aan het werk kan. Lachend: “Dan ben ik te laat geweest met bijvullen en het is natuurlijk niet zo leuk als je daar ’s nachts een melding van krijgt. Maar dat is dan mijn eigen schuld. Dat kan ik de Vector niet verwijten.”

Bedrijfsgegevens

Familie Mulder bestaat uit Johan en Jantje, zoon Jan-Roelof en dochter Iris. Zij runnen een melkveebedrijf in Wezup (Dr.). Hier melken zij dagelijks 110 koeien die samen goed zijn voor een rollend jaargemiddelde van 12.000 kg per koe per jaar. De melk bevat 4.09% vet en 3.49% eiwit met een celgetal van 120.

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin