Loslaten
Het basisprincipe van de Lely Astronaut is gebaseerd op vrij koeverkeer. Johan deelt deze visie. “Een koe is prima in staat om zelf naar de robot te gaan, mits de randvoorwaarden goed zijn. Ik ben ervan overtuigd dat ze dan tot een optimale productie komen. En als je daarin gaat sturen middels hekverkeer is dat voor de koe niet beter. Zodra jij gaat sturen, dan is het in feite al iets onnatuurlijks”, vindt Johan. “Toen ik melkte met de A2 had ik veel moeite om de koeien los te laten en erin te vertrouwen. Het loslaten van de koeien heb ik moeten leren, maar dat is wel heel belangrijk voor het robotmelken.” Het melken met de Astronaut heeft veel werkverlichting opgeleverd. “Ik kan mijn eigen tijd indelen. Ik ben veel flexibeler en heb meer tijd voor andere dingen en kan daar de puntjes op de i zetten. In mijn oude patroon was ik veel meer fysiek met de koeien bezig en nu ben ik op een heel ander level met het bedrijf bezig. Veel meer op managementniveau en veel meer sturen aan de hand van data”, analyseert Johan. “Ik ben tevreden over de Astronaut. Je bent verlost van veel fysieke arbeid en daarnaast levert het je heel veel data op, dat is mij heel veel waard.”
In- en uitkuilmanagement
De Vector is sinds 2014 in bedrijf. Johan werkte dus op de oude locatie met een voorraadvoedering systeem. Hij heeft zich toen verdiept in het automatisch voeren door middel van het volgen van een aantal studiedagen en het bezoeken van collega veehouders. “Ik heb slimme dingen gezien én ook dingen gezien zoals ik het niet wil. De manier waarop Lely omgaat met de voorraad voer: de blokken intact laten en deze eerst een voor een opmaken. Het voer is niet allemaal in beweging, zoals bijvoorbeeld in een bunker. Dat zijn wel dingen die mij het meeste aanspraken in de Vector.” In- en uitkuilmanagement is een heel belangrijk onderdeel van de voerstrategie op het bedrijf. “In de voerkeuken moet perfect voer staan, in perfecte blokken. Je kunt nog zoveel mengen, maar kuil wat al in de broei zit, blijft slecht voer. Wij werken standaard moet toevoegingsmiddelen om de broei zoveel mogelijk tegen te gaan in de kuil. Overal is over nagedacht, bijvoorbeeld de afmeting van de silo, dat heeft er ook mee te maken. Dat is toch wel een van mijn speerpunten rondom het voeren, dat vind ik heel belangrijk”.
Bovengemiddeld ruwvoer opname
Het ruwvoer wordt goed benut ziet de veehouder. “Ik heb nagenoeg geen restvoer. Dit heeft ook te maken met je in- en uitkuilmanagement en kleine porties aan het voerhek, zodat het ook vers blijft. Ik kan meerdere rantsoenen draaien voor meerdere, kleine groepen. Ik optimaliseer de rantsoenen met het eiwit component. De balans tussen te veel en te weinig eiwit, daar ben je constant mee bezig. Zo efficiënt mogelijk bijsturen. Samen met Agrifirm hebben we gekeken naar de voeropname. Hierin zagen we dat we een bovengemiddelde ruwvoer opname hebben wat resulteert in een goede productie.” Wanneer de koeien buiten lopen, werkt de Vector met een voerpauze voor de melkkoeien. Zodra de koeien weer binnen komen, ligt er vers voer voor het hek. Het programma aanpassen doe je door middel van het wijzigen van een instelling, dat is heel gemakkelijk. “Het tijdstip van voeren moet wel constant blijven, zodat de koeien dat ritme behouden”, adviseert Johan.