Preventief werken met beschikbare data
Met de veranderingen op het bedrijf hebben de Groningse ondernemers een inhaalslag gemaakt. “Als we het doen, doen we het goed”, stellen de veehouders. Dit was ook de reden om optimaal gebruik te maken van de beschikbare data. Zo kunnen ze de geleidbaarheid- en celgetalmetingen volgen via de melkrobot en hebben de koeien een transponder om die de activiteit en de vreet- en herkauwtijd meet. “Met deze parameters kunnen we de gezondheid van de koeien goed monitoren”, geven ze aan. Hiernaast maken ze ook gebruik van de CowLocator waarmee je via de T4C InHerd app kunt zien waar de dieren zich in de stal bevinden. “Met een 3+3 stal heb je weinig overzicht op de achterste rij”, legt Thomas uit. “Nu kun je de koeien makkelijk vinden en dit scheelt veel tijd.”
Door de beschikbare data kunnen de veehouders de puntjes op de i zetten. “De attentielijst geeft veel inzicht. Hierin zie je in één oogopslag de koeien die de meeste aandacht nodig hebben”, geeft Maurits aan. “De gezondheid van de koeien is veel makkelijker en efficiënter te managen. We doen nog steeds twee controlerondes per dag door de stal, maar het verschil is dat we nu meer preventief kunnen werken in plaats van curatief.”
Solide koeien met de aAa-methode
De gebroeders Ter Braake zijn echte veeliefhebbers met een passie voor de fokkerij. “We streven naar duurzame solide koeien met weinig gezondheidsproblemen, die veel melk produceren”, geven de broers aan. Ze fokken volgens de aAa-methode, dat zich richt op de bouw van de koeien. “De MRIJ-koe is onze basis, deze zijn robuust gebouwd en kunnen tegen een stootje.” In de stal van Te Braake loopt een mix van Holstein, Brown Swiss en Montbéliarde koeien.