Het idee om het melken te automatiseren, was er al eerder bij de familie Gorte, en na de productieverhoging die ze zagen bij 3 keer daags melken, zijn ze zich verder gaan verdiepen in automatisch melken: Want hoeveel kost robotmelken eigenlijk? “We kwamen erachter dat het prijstechnisch niet veel uitmaakt”, geeft Klaas aan. “Als je in de melkstal 3 keer daags melkt, moet je met vreemde arbeid gaan werken en daarnaast komen er bouwkosten bij kijken.” Dit zagen ze niet zitten. Naar de toekomst kijkende hebben de veehouders besloten om het melken te automatiseren.
We hebben geen hekel aan het melken
Aanvankelijk ging de keus van Erwin uit naar een carrouselmelkstal, maar de fysieke arbeid weerhield hem hiervan. “Om zelf nog 40 jaar lang 200 koeien per dag te gaan melken, dat zag ik niet zitten”, geeft Erwin aan. “Ook zal het in de toekomst lastiger worden om geschikte melkers te krijgen. “We hebben helemaal geen hekel aan het melken”, vult Geesje aan. “Maar het vraagt fysiek wel wat van je. Het is eigenlijk 2 uur topsport wat je per keer doet.”
Uiteindelijk heeft Erwin de keus gemaakt voor de Lely Astronaut melkrobot. “We wilden een melksysteem dat bij ons past zonder concessies, ‘plug-and-play’, zeg maar”, vertelt Erwin. Een week na de jaarwisseling zijn ze opgestart met 3 Astronaut A5 melkrobots. 1 melkrobot staat bij de opstartgroep en 2 robots bij de fasegroep. Deze 2 zijn eerst in tijdelijke opstelling gezet en half april in de definitieve opstelling geplaatst. “Hoewel we nog druk waren met de bouw, was de arbeidsverlichting meteen merkbaar. Nu alle robots op de juiste plek staan, verwachten wij een verdere productiestijging. Over een jaar zullen we een goed beeld hebben wat het resultaat van robotmelken is op ons bedrijf.”