Doorgaan naar artikel

‘Automatiseren van de carrousel is de toekomst’

Automatiseren van de carrousel is de toekomst

Automatiseren van de carrousel is de toekomst

Minder tijd in de melkstal betekent gezondere koeien, minder druk op melkers en een efficiëntere melkveehouderij. Dit kan worden bereikt door de reguliere carrousel te automatiseren om zo de snelheid te regelen en koeiendata ‘real time’ te leveren. “We kunnen de melktijd met 20 tot 30% verminderen terwijl we op hetzelfde moment dierenwelzijn verbeteren”, zegt Rutger Schut van Europe Dairy Systems.

Het gebruik van koeiendata om melkveehouderij en het melkproces efficiënter te maken, wordt steeds belangrijker voor melkveehouders over de hele wereld. Dat blijkt wel uit het aantal sensoren die de laatste paar jaar geïntroduceerd zijn, net als de bijbehorende dashboards en managementsoftware-programma’s. “Deze systemen worden steeds betrouwbaarder en kunnen boeren bijvoorbeeld helpen om de winst te verhogen, werktijd en dierenartskosten te verminderen en werkplezier te verbeteren”, legt Rutger Schut uit. Schut is CEO van Europe Dairy Systems, de belangrijkste Europese distributeur van het Ierse bedrijf Dairymaster.

“Het gebruik van data is de toekomst van melken. Het draait allemaal om het ‘real time’ gebruik van koeien- of kuddedata, wat de boer in staat stelt veel sneller te reageren op onregelmatigheden“, zegt Schut. “Dit leidt weer tot een reductie van de productieprijs van melk. Dat is ontzettend belangrijk in tijden waarin melkprijzen de 35 cent per liter niet aantikken. De lage melkprijs dwingt boeren om meer te meten, sneller te reageren en betere beslissingen te nemen. Dairymasters nieuwe Mission Control voorziet boeren van real time prestatie-indicatoren over de koe en de kudde, zoals de tijd dat het melkstel aan de koe zit, de tijd die de carrousel niet draait, hoeveel koeien erdoorheen gaan, het verwachte eind van de melktijd, de status van de melktank, de resterende hoeveelheid voer en diergezondheid. Dit is de volgende stap in dataverzameling en efficiëntie en daarom zetten we met onze productontwikkeling in op de automatisering van melkcarrousels.”

Beheersen van platformsnelheid

De focus op efficiëntie in de melkveehouderij is te wijten aan een aantal factoren, legt Schut uit. “Boeren worstelen om (vakkundige) melkers te vinden en de huidige melkprijzen zetten boeren aan om efficiënter te werken om nog geld te verdienen aan hun koeien. Daarom willen we melkcarrousels (die veel koeien per uur kunnen melken) nog efficiënter maken en ook minder afhankelijk van handwerk. Ook moeten ze koeien beter kunnen observeren en sneller kunnen reageren. Voor ons is dat de toekomst van melken.”

Het automatiseren van een traditionele melkcarrousel gebeurt niet van de ene op de andere dag. Er moet rekening worden gehouden met verschillende aspecten om dit goed te laten werken. Volgens Schut zijn Mission Control en OptiCruise een deel van een hele nieuwe manier van denken over melken en de koe, die start bij de snelheid van de carrousel. De snelheid in de huidige melkcarrousels is gebaseerd op de maximumcapaciteit van de melker die op dat moment dienst heeft.

Dit kan bijvoorbeeld 14 seconden per koe zijn, dus de melker zet de snelheid van de carrousel dan op een bepaalde stand. Als je dit proces wil automatiseren, moet je weten wat de optimale snelheid van de carrousel is. Schut: “In de praktijk zien we dat sommige koeien te lang in de melkstal staan en we proberen alle koeien zo snel mogelijk uit de carrousel te krijgen. De functie OptiCruise gebruikt kunstmatige intelligentie en kan hiermee helpen door de snelheid van het roterende platform automatisch te beheersen.” OptiCruise weet de melkgeschiedenis van alle koeien die het platform op komen, evenals de verwachte hoeveelheid melk en de resterende melktijd van de andere koeien die al in de carrousel staan. Met deze informatie kan het system de snelheid van de carrousel optimaliseren.

Dr. John Daly, onderzoeks- en informatiemanager bij Dairymaster: “Zelfs voor ervaren melkers is het niet makkelijk om de snelheid van de carrousel precies goed te krijgen. Ons product heeft eigenlijk meer met stalcontrole te maken dan met het daadwerkelijke melken. Het heeft te maken met hoeveel koeien er in de carrousel kunnen en het automatisch aanpassen van de snelheid gebaseerd op snelheid waarmee de melker de koeien aansluit. Als Mission Control een probleem signaleert en de boer het platform moet stoppen of langzamer moet laten draaien om een koe te bekijken, dan registreert OptiCruise de vertraging en past de snelheid van de carrousel automatisch aan om die tijd goed te maken. Dit betekent dat boeren weten dat ze sneller kunnen melken én tijd kunnen nemen om probleemkoeien te onderzoeken en te behandelen, het is dus beter voor boer en dier.”

“Als er bijvoorbeeld een langzame melkkoe in de groep is, kunnen we haar bijvoorbeeld nog een ronde mee laten gaan in de carrousel”, voegt Schut toe. “De boer kan ook gemakkelijk zieke koeien in de carrousel detecteren. We kunnen de tijd in de carrousel gemiddeld met 50 seconden per koe per melkbeurt reduceren. Dit is een verbetering van de efficiëntie met 15 tot 20%.” De data in Mission Control worden continu ververst.

Melkstellen mogen er niet afvallen

Naast het monitoren van de snelheid kan werkreductie in de carrousel worden gerealiseerd door ervoor te zorgen dat melkstellen er niet afvallen. “We zijn voorstander van de natuurlijke manier van melken en willen met onze apparatuur de natuur en hoe het kalf drinkt nabootsen”, zegt Schut. “Dit betekent een hoog vacuüm tijdens het melken en een laag vacuüm tijdens de rustfase. In de natuur is dit de fase waarin het kalf ademhaalt tussen het drinken door. Het is belangrijk om het zuig- en loslaatritme zo dicht mogelijk bij de natuur te krijgen. Dit is beter voor de bloedcirculatie in de speen en levert dus een betere melkstroom in vergelijking met andere melksystemen. De melkstellen zuigen minder lucht aan en vallen er daarom bijna nooit af. Dairymaster gebruikt daarom een vacuümdruk van 47 kPa tijdens het melken en 12 kPa tijdens de rustfase. In een regulier systeem wordt 38 kPa tijdens het melken gebruikt en 32 kPa in de rustfase. Door een natuurlijker stroom te gebruiken, zorg je voor minder druk op de uier. Omdat de koe ook korter in de melkstal staat, zien we verbeteringen in uiergezondheid.”

Gaan voor 100% nauwkeurigheid

Het is duidelijk dat Mission Control een system is dat verschillende datapunten van verschillende bronnen samenbrengt om de boer te voorzien van de meest accurate informatie op een scherm in de melkstal. De interface laat live informatie zien over elke koe op het platform, zodat de operator als het nodig is specifieke acties kan uitvoeren, zoals een melktest als het celgetal plotseling toeneemt of de melk van een dier weghouden tijdens het droogzetten.

Herkauwen is bijvoorbeeld ook een belangrijk aspect om in de gaten te houden. Data hierover kunnen de boer waardevolle informatie geven over de gezondheid van de koe. “Als ons gezondheids- en vruchtbaarheids-controlesysteem (MooMonitor+) een grote dip in herkauwen signaleert, is de koe vaak besmet met Salmonella of heeft ze slepende melkziekte”, legt Schut uit. “Dit wordt gesignaleerd zodra de koe de melkstal binnenkomt, zodat de boer meteen actie kan ondernemen. De koe kan van de rest gescheiden worden voor behandeling of de snelheid van het platform kan worden aangepast.”

Mission Control was te zien op de Eurotier 2018 in Hannover, waar het een innovatie-award won. Het wordt op dit moment getest op boerderijen, maar Schut voorspelt dat het product dit jaar klaar is om verkocht te worden. “De testboerderijen zorgen voor een grote hoeveelheid data die we nodig hebben om het systeem beter en slimmer te maken. Data alleen hebben geen intrinsieke waarde, het is wat je ermee doet dat waarde toevoegt”, concludeert Schut.

Rutger Schut is CEO van Europe Dairy Systems, de belangrijkste Europese distributeur van het Ierse bedrijf Dairymaster, dat bekend staat om zijn hightech-melkoplossingen. Europe Dairy Systems produceert ook voerapparatuur, controlesystemen voor gezondheid en vruchtbaarheid, mestrobots en melkkoeltanks.

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin