Doorgaan naar artikel

‘Automatisch voer aanschuiven geeft rust’

Afbeelding partner

Op het bedrijf van de familie Maat in Hoonhorst staan de roodbonte koeien rustig te eten terwijl de Juno zijn ronde doet. De koeien kijken er niet van op en voor Wouter Maat is de rode stalhulp inmiddels onmisbaar. Toen ze in 2012 de ligboxenstal flink renoveerden hebben ze de keuze gemaakt voor robotmelken en vorig jaar hebben ze besloten om ook het voerschuiven te automatiseren.

“Arbeidsgemak was voor ons de belangrijkste reden om deze keuze te maken”, geeft Wouter aan. “We hoeven nu geen rekening meer te houden met het voerschuiven en dit geeft een stuk vrijheid in je dagindeling.”

In de hoge en lichte stal zijn nog enkele details te zien van de oude ligboxenstal uit 1976. Zonder de koeien te verhuizen, hebben de veehouders namelijk een nieuwe stal over de bestaande ligboxenstal heen gebouwd. Met de nieuwbouw zijn er 20 ligplaatsen bijgekomen en zijn achterin de stal, in kassaopstelling, 2 Astronaut A4 melkrobots geplaatst.

Meer tijd voor de jongens

Inmiddels worden er 140 koeien gemolken op het bedrijf van Wouter en zijn ouders Dik en Adrie. Samen met zijn vrouw Agnes heeft Wouter 2 zoontjes, Luuk (4) en Koen (2). Alle werkzaamheden in de stal en op het land hebben ze in eigen beheer. De hele familie helpt mee op het bedrijf. Ook zoontjes Luuk en Koen zijn helemaal op hun plek op de boerderij, met de overall aan gaan ze het liefst mee op de trekker.

“Met de komst van de kinderen hebben we bewust gekozen om bepaalde werkzaamheden te automatiseren”, vertelt Wouter. “We zijn nu niet meer gebonden aan vaste tijden en ons dagritme is veel flexibeler. Daarnaast ben ik ’s avonds eerder in huis, waardoor ik meer tijd met de jongens kan doorbrengen. Bovendien is het met jonge kinderen druk genoeg”, lacht hij.

Het voerschuiven moet anders

Dat het voerschuiven anders moest daar was Wouter al over uit. “Met 110 vreetplekken voor 140 koeien is de stal redelijk vol. Daarom vinden wij het belangrijk dat het voer meerdere malen per dag wordt aangeschoven”, vertelt de veehouder. Eerder schoven ze zelf op de trekker met een kuilverdeler ervoor het voer aan bij de melkkoeien. “Deze klus is snel gedaan, maar moet wel meerdere malen per dag gebeuren. Daarnaast was de kuilverdeler op een gegeven moment kapot.” Voor de veehouder gaf dit de doorslag tot de aanschaf van een automatische voerschuif. Begin november vorig jaar is de Juno opgestart. “Wij stelden 2 voorwaarden aan de voerschuiver: Hij moet buitenlangs kunnen rijden én het oplaadpunt moet in de ligboxenstal passen. Met de nieuwe Juno is dit mogelijk, deze is compact en kan buitenlangs naar de jongveestal rijden”, stelt Wouter tevreden.

‘We besparen zo 180 uur per jaar’

De veehouders zijn altijd al fanatiek geweest met het aanschuiven van het voer. “Eerder schoven we 6 keer per dag het voer aan bij de melkkoeien. Hier waren we per keer zo’n 4 minuten mee bezig.” Het voordeel voor Wouter zit hem met name in de flexibiliteit. “We hoeven nu gedurende de dag geen rekening meer te houden met het aanschuiven van het voer. Hierdoor heb je meer tijd voor privé”, verklaart hij. “Als je nu op visite gaat, hoef je niet tussendoor nog het voer aan te schuiven. Dit geeft een stuk rust”, geeft de veehouder aan en telt met een snelle rekensom de arbeidsuren die ze nu besparen. “Het kost je zo een half uur per dag en hiermee besparen we 180 uur per jaar.”

Afweging maken

Zo’n 10 tot 11 keer per dag maakt de Juno zijn aanschuifronde door de melkveestal. Hiernaast rijdt hij 3 keer per dag naar de jongveestal om ook hier het voer aan te schuiven. “Het voordeel van de Juno is dat hij het voer dynamisch aanschuift, dit betekent dat hij zich aanpast aan het rantsoen dat op dat moment voor het voerhek ligt”, legt Wouter uit. “Het nadeel dat we bij andere voerschuivers zagen, was het vaste ritme dat ze aanhouden”, vertelt hij over de verschillende merken die ze hebben vergeleken. “Hierbij volgt de voerschuif vaste punten waardoor hij steeds strakker langs het voerhek gaat. Hier moet je met het voeren rekening mee houden, anders is de kans groot dat hij vastloopt”, aldus de veehouder. “Bovendien kan de nieuwe Juno zijn ‘rok’ optillen, waardoor deze niet over de grond sleept als hij naar de andere stal rijdt”, noemt Maat als voordeel en voegt toe: “Daarnaast kan hij staldeuren openen, maar dat is momenteel niet van toepassing op ons bedrijf. Wellicht in de toekomst.”

Fatsoenlijk met één man het bedrijf draaiende houden

De afgelopen jaren hebben vader en zoon Maat mooie stappen gezet en hiermee kunnen ze weer jaren vooruit. “Zolang ik samen met mijn vader op het bedrijf kan werken, gaan we mooi zo door”, stelt Wouter tevreden. Met de automatisering kunnen we het bedrijf fatsoenlijk met één man draaiende houden. Hierdoor hebben we beide ook de mogelijkheid om eens op vakantie te gaan.” De jonge gedreven veehouder is tevreden met het bedrijf, maar kijkt ook vooruit. “Er zijn altijd wensen. Te zijner tijd willen we nieuwe sleufsilo’s aanleggen en mocht de kans voorbij komen dan zouden we in de toekomst meer eigen grond willen.”

Bedrijfsgegevens

Samen met zijn ouders Dik en Adrie runt Wouter Maat (29) een maatschap in Hoonhorst, gemeente Dalfsen. Wouter en Dik werken fulltime op het melkveebedrijf en Adrie zorgt voor de administratieve zaken. Samen met zijn vrouw Agnes heeft Wouter 2 zoontjes, Luuk (4) en Koen (2). Ze houden hier 140 koeien (incl. droge koeien) en 70 stuks jongvee. Ze gebruiken 47 hectare grasland en verbouwen 12 hectare maïs. Het rollend jaargemiddelde ligt op 10.800 kilo melk per koe met 4,25% vet en 3,63% eiwit. Het celgetal ligt rond de 100. Op het bedrijf worden de koeien minstens 120 dagen in het jaar geweid.

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin