Doorgaan naar artikel

‘Met slechts enkele aanpassingen draaide de Vector’

Foto: Lely partner

Foto: Lely

Voeren nam te veel tijd in beslag en ook de kosten liepen op. Dit was voor veehouder Ard Tetteroo de reden om het voeren onder de loep te nemen. Hij stond voor de keuze of een grotere mengwagen of het voeren volledig automatiseren. Hij koos voor het laatste.

Met slechts enkele aanpassingen op het bedrijf is het Vector-voersysteem ingepast in de huidige situatie. Ard: “De bestaande loods bleek zeer geschikt voor de voerkeuken. Vanaf deze centrale plek op het erf kan de Vector in alle stallen optimaal voeren.”

Ard en Monique Tetteroo runnen samen een melkveebedrijf aan de rand van het Achterhoekse dorp Neede. “In 1961 zijn mijn ouders hierheen verhuisd”, vertelt Ard. “Mijn vader is hier op een pachtbedrijf begonnen met zijn melkveehouderij die hij uiteindelijk heeft overgenomen.” Nu bijna 60 jaar later runt Ard, geboren en getogen in de Achterhoek, het familiebedrijf.

Naast het werk met zijn eigen koeien werkt Ard 1 dag in de week als Flechvieh Paringsadviseur. “Dit doe ik inmiddels alweer 10 jaar en deze combinatie bevalt mij heel goed.” Wanneer de veehouder van huis is, zorgt Monique ervoor dat het werk thuis doorgaat. Hierin is de automatisering onmisbaar. “Sinds 2006 melken wij onze Flechviehkoeien met twee A3-melkrobots”, vertelt Ard. In juli 2015 is het Lely Vector-voersysteem opgestart op het bedrijf. “De automatisering zorgt ervoor dat 1 persoon het bedrijf kan runnen”, stelt de veehouder.

Brandstof is en wordt alleen maar duurder

Kosten en arbeid waren voor de Achterhoekse veehouder de aanleiding om te kijken naar andere voermethodes. “We waren eigenlijk op zoek naar een grotere mengwagen, omdat we té lang bezig waren met het voeren”, legt Ard uit. “Daarom hebben een aantal maanden bijgehouden wat we aan tijd en brandstof kwijt waren met de mengwagen, én hebben we gekeken wat we met automatisch voeren kunnen winnen.” Door de hoge brandstofkosten viel de mengwagen voor de veehouder af. “Diesel is en wordt alleen maar duurder”, stelt hij. “Zet maar eens op papier hoeveel je kwijt bent aan brandstof of stroom, onderhoud en arbeid, daar schik je van!”

Met de overstap naar automatisch voeren stelde de veehouder 1 voorwaarde; het systeem moet in meerdere stallen kunnen voeren. “Andere systemen bleken niet geschikt, omdat deze simpelweg niet op ons bedrijf pasten”, verklaart de veehouder. “De Vector is makkelijk inpasbaar”, stelt hij.

Voerkeuken in bestaande loods

De voerkeuken van de Vector staat op een centrale plek op het erf. “Dit kwam toevallig zo uit”, lacht de veehouder. De keuken is gebouwd in de bestaande loods uit 2010. “De ruimte is 9 bij 14 meter en dit bleek zeer geschikt voor de voerkeuken”, vertelt Ard. Hierdoor heeft de veehouder met slechts enkele aanpassingen het voersysteem ingepast op het bedrijf. “We hebben de vloer van de voerkeuken laten coaten, om te voorkomen dat het voer in de betonvloer vreet. Daarnaast hebben we buitenom, alleen op het gedeelte waar de Vector rijdt, de klinkers vervangen door betonplaten”, legt de veehouder uit. “We hebben op het erf redelijke hoogteverschillen. De jongveestal ligt al 75 centimeter hoger dan waar de droge koeien staan, geeft Ard aan. “Maar met de betonplaten is dit voor de Vector geen probleem.”

“De voorbereidingen en de installatie van de Vector gingen snel”, geeft de veehouder aan. “De jongens van het Lely Center hebben ons goed geholpen. De begeleiding hierin was super”, vertelt Ard tevreden. “Tot nu toe hebben we weinig storingen. Mocht er een melding zijn, dan kunnen ze ons in de meeste gevallen telefonisch helpen.”

Arbeidsbesparing van 10 tot 12 uur per week

Tetteroo is secuur in het mengen van het voer. “Wij vinden de mengkwaliteit erg belangrijk, maar dit kost wel meer tijd.” Eerder voerde Ard de koeien 2 keer daags en hier waren ze tot 3 uur per dag mee bezig. “Nu voeren we de gehele dag door naar behoefte vers voer en besparen we 10 tot 12 uur arbeid per week”, geeft de veehouder aan en voegt hier tevreden aan toe: “de Vector draait boven verwachting op ons bedrijf.” Qua kosten en arbeid heeft de veehouder veel gewonnen. “We hebben nu al een positief verschil van € 5.000 per jaar en dit gat wordt alleen maar groter met de stijgende brandstofprijzen”, volgens Ard. “Arbeid- en brandstofkosten zijn jaarlijks terugkerende kosten. Mocht de elektriciteit duurder worden, kunnen we altijd nog zonnepanelen gebruiken”, geeft hij aan met oog op de toekomst.

Indeling veranderd in U-vorm

Koewelzijn is een belangrijk speerpunt voor de veehouder, dit zie je terug in de stal. De tevreden koeien stralen rust uit en zoals de koeienboer zelf zegt: “Koeien zijn net zoals de boer, als je door de stal rent zijn de koeien ook onrustig.” Met de bouw van een seperatiegedeelte achter de melkrobots heeft Tetteroo een stal in U-vorm gecreëerd, waar ze eerder de stal hadden verdeeld in 2 groepen. “Hierdoor kunnen we de koeien ook weer weiden”, vertelt Ard enthousiast. “Deze indeling was met de mengwagen niet haalbaar.”

Hoe het bedrijf van Tetteroo er over enkele jaren uitziet, hangt af van verschillende factoren; grond, overheid en opvolger. “Met de investeringen die we tot nu toe gedaan hebben kan ik nog wel tot mijn 65e doorboeren”, stelt de gedreven veehouder. Met name de balans tussen het bedrijf en privé vindt de veehouder belangrijk. “Ik kan het bedrijf nu prima alleen rondzetten”, noemt Ard. “Zolang wij gezond blijven, en het werk leuk en uitdagend blijft, ben ik tevreden.”

Bedrijfsgegevens

Ard en Monique Tetteroo en 4 kinderen runnen een melkveebedrijf in het Achterhoekse Neede. Monique werkt parttime buiten de deur. Zoon Joppe (18) studeert mechatronica en helpt graag mee op het bedrijf met alle voorkomende werkzaamheden. Ze melken hun koeien op 60 hectare land. Het rollend jaargemiddelde is 10.500 kilo per koe per jaar met 4,28% vet en 3,53% eiwit. De koeien hebben een gemiddelde leeftijd van 5,01 jaar. Het celgetal ligt op 130 en het voerefficiëntiegetal is 1,5. De koeien worden gemiddeld 3 keer per dag gemolken.

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely

Bekijk meer

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin