Vector is geen luxe, maar een hulpmiddel
“Het Vector systeem is makkelijk inpasbaar, met een paar aanpassingen kan hij draaien op je bedrijf”, stelt Douwe. “Bovendien kun je de Vector helemaal naar eigen wens instellen. Het is maar net wat de boer wil.”
Volgens Albada is de Vector is ‘geen luxe, maar een hulpmiddel van.’ “Voeren is dagelijkse en arbeidsintensieve arbeid”, geeft hij aan. “Omdat wij met personeel werken kost dit veel tijd en geld. Met de Vector besparen we arbeidsuren en hierdoor zien wij een grote winst in de arbeidsefficiëntie”, aldus Albada. “Nu kunnen we de voerkeuken voor drie dagen vol zetten en dit is in drukke periodes en in het weekend ideaal. Onze dagindeling is hierdoor flexibeler en de productie nog efficiënter. Ook hebben we meer tijd voor de gezondheid van de koeien.”
Voeren en weiden sluit perfect op elkaar aan
In totaal voert de Vector zeven rantsoenen op het bedrijf. “De Vector voert meerdere keren per dag vers voer waardoor je meer voer in de koeien krijgt”, ziet Albada. “Bovendien heb je minder kans op broei en geen structuurbederf.”
“Met de Vector kunnen we makkelijker en preciezer voeren”, merkt de veehouder die ook de combinatie met weiden als voordeel ziet: “Automatisch voeren en weiden sluiten goed op elkaar aan. Eerder moesten we inschatten wat de voeropname van de koeien buiten was. De Vector voert naar behoefte waardoor de koeien altijd voldoende voer ter beschikking hebben, ook als ze buiten lopen.”
Voorop staat plezier in het werk!
Het doel van de Friese veehouder is om economisch goed te draaien en vooral plezier in het werk te houden. “Dit doe ik door mijzelf uitdagingen te stellen en die proberen te halen”, noemt hij. “Momenteel kun je door de wetgeving moeilijk doorgroeien, daarom ligt de focus op het efficiënter indelen van andere zaken zodat je meer uit je bedrijf kunt halen, oftewel: Met efficiëntie vooruitboeren.” Maar voorop staat altijd: “plezier in het werk!”

Douwe Albada runt een melkveebedrijf in Balk (Frl.). Zijn vrouw Jannie werkt buiten de deur. Samen hebben ze twee kinderen Sander (15) en Babette (12). Albada melkt hier 160 koeien twee keer daags in de melkstal. Het rollend jaargemiddelde is 9000 liter met 4,51% vet en 3,71% eiwit. Het celgetal ligt op 150.000 en de gemiddelde leeftijd is 4,03 jaar.
Belevingsdag Automatisch Voeren - 25 oktober 2018
Benieuwd wat automatisch voeren voor u en uw bedrijf kan betekenen? Tijdens de Belevingsdag Automatisch Voeren zetten negen melkveebedrijven hun deuren open om u te laten zien hoe zij automatisch voeren hebben ingepast op hun bedrijf.
Benieuwd naar alle deelnemende bedrijven? Kijk hier voor meer informatie