Doorgaan naar artikel

‘Met efficiëntie vooruitboeren’

www.erniebuts.nl partner

www.erniebuts.nl

Zo efficiënt mogelijk goed boeren’, typeert veehouder Douwe Albada uit het Friese Balk. Hier runt hij, met hulp van een vaste medewerker, een melkveebedrijf. Om de arbeidsefficiëntie te verhogen op het bedrijf heeft Albada in 2016 het voeren geautomatiseerd. “Voeren is een dagelijks terugkerende klus en dit kost veel tijd en geld”, stelt Albada. “Dit kan veel efficiënter zagen we. We hebben de kosten van verschillende systemen vergeleken en de Vector kwam hier voordelig uit.”

De passie voor het boerenberoep deed Douwe Albada twaalf jaar geleden besluiten het bedrijf van zijn ouders over te nemen. De koeien worden hier gemolken in een 20-stands draaimelkstal. Inmiddels is ook automatisering niet meer weg te denken op het bedrijf. In 2016 is de veehouder opgestart met het Lely Vector automatisch voersysteem en sinds mei schuift de mestrobot de stal schoon. Douwe: “Je kijkt naar de manier van werken op je bedrijf en vraagt jezelf af: hoe kan ik het werk efficiënter rondzetten?” Met de melkstal en het Vector voersysteem is de efficiëntie op het bedrijf flink omhoog gegaan ziet de veehouder. “Toen ik bij mijn ouders in het bedrijf stapte molken we 6 ton met 90 koeien en nu 1,4 miljoen met 160 koeien. En nog steeds met twee man!”, vertelt Albada enthousiast. “We werken nu veel efficiënter.”

Albada werkt naar tevredenheid met ‘Vicky’, zoals de Vector wordt genoemd door de familie. “Hij doet zijn werk goed en heeft ons veel arbeidsefficiëntie opgeleverd”, vertelt de veehouder. Omdat Douwe het bedrijf alleen runt werkt hij met een vaste medewerker die fulltime meedraait. Juist het inschakelen van betaalde arbeid deed de veehouder stilstaan bij de efficiëntie op zijn bedrijf. “Voeren is een terugkerende arbeid”, stelt Albada. “Door dit te automatiseren werken we efficiënter, waardoor we minder kosten hebben en meer tijd voor andere zaken.”

De Vector wordt alleen maar goedkoper

Eerder voerde de veehouder de veestapel dagelijks met een doseerwagen, een kuilhapper en een shovel. “Hier waren we de hele morgen mee bezig.” Vooral door het kostenplaatje is Albada gaan kijken naar andere mogelijkheden. “Als je de kosten van een zelfrijder naast de kosten van de Vector zet dan is de Vector goedkoper”, verzekert de veehouder. “Een zelfrijder kost al snel 1,5 tot 2 ton en de Vector 1,25”, geeft Albada aan die toevoegt dat laten voeren ook geld kost. “Bovendien profiteer je met de MIA/Vamil regeling van een investeringsaftrek, dit levert een flink voordeel op.” Inmiddels zijn er op het bedrijf van Albada ook zonnepanelen geplaatst. “Hierdoor wordt de Vector alleen maar goedkoper!”, stelt hij.

Met minimale aanpassingen automatisch voeren

Albada heeft de voerkeuken in de bestaande loods naast de ligboxenstal gebouwd. De drie voersilo’s naast de loods stonden er al. “De voerkeuken paste mooi in onze bestaande situatie”, geeft de veehouder tevreden aan. “Het grote voordeel van dit systeem is dat je geen voerbunkers of rails nodig hebt. Bovendien zitten er geen vetnippels op”, aldus Albada en voegt hieraan toe: “We hebben zo met minimale veranderingen automatisch voeren ingepast op ons bedrijf.” Het inbouwen van het frame in de voerkeuken en het plaatsen van de metalen geleidestrips heeft twee weken geduurd. “Daarna heeft het Lely Center binnen één week gezorgd dat het systeem draaide”, vertelt Albada.

Vector is geen luxe, maar een hulpmiddel

“Het Vector systeem is makkelijk inpasbaar, met een paar aanpassingen kan hij draaien op je bedrijf”, stelt Douwe. “Bovendien kun je de Vector helemaal naar eigen wens instellen. Het is maar net wat de boer wil.”

Volgens Albada is de Vector is ‘geen luxe, maar een hulpmiddel van.’ “Voeren is dagelijkse en arbeidsintensieve arbeid”, geeft hij aan. “Omdat wij met personeel werken kost dit veel tijd en geld. Met de Vector besparen we arbeidsuren en hierdoor zien wij een grote winst in de arbeidsefficiëntie”, aldus Albada. “Nu kunnen we de voerkeuken voor drie dagen vol zetten en dit is in drukke periodes en in het weekend ideaal. Onze dagindeling is hierdoor flexibeler en de productie nog efficiënter. Ook hebben we meer tijd voor de gezondheid van de koeien.”

Voeren en weiden sluit perfect op elkaar aan

In totaal voert de Vector zeven rantsoenen op het bedrijf. “De Vector voert meerdere keren per dag vers voer waardoor je meer voer in de koeien krijgt”, ziet Albada. “Bovendien heb je minder kans op broei en geen structuurbederf.”

“Met de Vector kunnen we makkelijker en preciezer voeren”, merkt de veehouder die ook de combinatie met weiden als voordeel ziet: “Automatisch voeren en weiden sluiten goed op elkaar aan. Eerder moesten we inschatten wat de voeropname van de koeien buiten was. De Vector voert naar behoefte waardoor de koeien altijd voldoende voer ter beschikking hebben, ook als ze buiten lopen.”

Voorop staat plezier in het werk!

Het doel van de Friese veehouder is om economisch goed te draaien en vooral plezier in het werk te houden. “Dit doe ik door mijzelf uitdagingen te stellen en die proberen te halen”, noemt hij. “Momenteel kun je door de wetgeving moeilijk doorgroeien, daarom ligt de focus op het efficiënter indelen van andere zaken zodat je meer uit je bedrijf kunt halen, oftewel: Met efficiëntie vooruitboeren.” Maar voorop staat altijd: “plezier in het werk!”

Douwe Albada runt een melkveebedrijf in Balk (Frl.). Zijn vrouw Jannie werkt buiten de deur. Samen hebben ze twee kinderen Sander (15) en Babette (12). Albada melkt hier 160 koeien twee keer daags in de melkstal. Het rollend jaargemiddelde is 9000 liter met 4,51% vet en 3,71% eiwit. Het celgetal ligt op 150.000 en de gemiddelde leeftijd is 4,03 jaar.

 

 

Belevingsdag Automatisch Voeren – 25 oktober 2018
Benieuwd wat automatisch voeren voor u en uw bedrijf kan betekenen? Tijdens de Belevingsdag Automatisch Voeren zetten negen melkveebedrijven hun deuren open om u te laten zien hoe zij automatisch voeren hebben ingepast op hun bedrijf.

Benieuwd naar alle deelnemende bedrijven? Kijk hier voor meer informatie

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin