Meer melk en terrasomzet, bij lager dieselverbruik
Door de Vector is de melkproductie gestegen. “Niet door meer te voeren, maar door anders te voeren”, legt Gille uit. “Met dezelfde hoeveelheid voer zijn we een kilo of 2 per koe meer gaan melken.” Gille geeft aan dat ze nu ook meer vocht toe voegen aan het voer en dat het voer heel goed wordt gemengd door de Vector. Ranglage koeien, die anders niet of nauwelijks bij het beste voer konden komen doordat de dominante dieren ze voor zijn, krijgen daardoor dezelfde kwaliteit voer binnen. “Bovendien wordt het voer constant aangeschoven door de Vector en ligt altijd binnen bereik voor de hele koppel bij het voerhek.”
Daarnaast merkt Gille een terugloop van het dieselgebruik. “Doordat we de trekker niet meer hoeven te gebruiken bij het aanschuiven van het voer, bestellen we nu minder vaak diesel dan voorheen.”
De Vector voert heel precies. “Met de voermengwagen kun je onmogelijk net zo exact voeren als met de Vector”, geeft Gille aan. “Een paar honderd kilo meer of minder van een voersoort zoals je met de mengwagen kan overkomen, is met de Vector niet meer mogelijk. Het is geprogrammeerd, waardoor je eigenlijk niet preciezer kan voeren dan met De Vector.
De voerrobot trekt ook de aandacht van het publiek. “De Vector voegt een stuk toe aan de uitstraling van het bedrijf. Het is een interessant gezicht om een voerrobot over het erf en langs het voerhek te zien rijden die automatisch al het werk verricht.” Dit zorgt voor Gille dan ook voor meer terrasomzet.