Doorgaan naar artikel

Hoge melkkwaliteit door ‘secuur, schoon en consequent werken’

Op het bedrijf van de familie Tijert is de focus op uiergezondheid en melkkwaliteit groot. De veehouders weten al jaren een goede melkkwaliteit te realiseren. Henk: “Vorig jaar was het celgetal gemiddeld 79 met een rollend jaargemiddelde van ruim 10.200 kg melk per koe per jaar.” Een goed resultaat wat betreft de melkkwaliteit- en hoeveelheid. Hoe bereiken de veehouders dit niveau en hoe weten ze dit te behouden?

In het Achterhoekse Neede is het gezellig druk aan de keukentafel. Henk, Betty en zoon Erik Tijert vertellen enthousiast over het melkveebedrijf die Henk in 1980 samen met zijn broer Gerrit hebben opgebouwd. Sinds de start is het aantal melkkoeien en hectare land bijna verdubbeld. Inmiddels worden er 180 koeien gemolken en beschikken ze over 87 hectare land. Ook zijn er steeds meer processen geautomatiseerd.

Enkele jaren geleden won de familie Tijert al een award vanwege hun bijzonder goede bedrijfs-uiergezondheidsscore. “Je moet er bovenop zitten en de koeien goed blijven controleren”, geeft Henk aan. Voor de melkveehouder uit Neede is het niet meer dan normaal om te zorgen voor een gezonde veestapel en een laag celgetal.

Onverwachtse veranderingen

De afgelopen jaren is er voor de familie Tijert veel veranderd op het melkveebedrijf. Henk: “Samen met mijn broer heb ik dit bedrijf opgezet en gerund. Hij is 7 jaar geleden onverwachts overleden en op dat moment heb ik snel moeten beslissen hoe we verder zouden gaan.” Met de aanwezigheid van een jonge opvolger, zoon Erik, heeft de familie besloten om over te stappen van traditioneel melken naar robotmelken. “Met de toekomst in het vizier en om te kunnen groeien zonder extra arbeid hebben wij gekozen voor automatisering. Maar ook de arbeidsverlichting was voor ons een belangrijke factor in de keuze voor melkrobots”, geeft Betty aan. Op dat moment is Erik, toen nog 16 jaar, ook in de maatschap gestapt en inmiddels werkt hij sinds 3 jaar volledig mee op het bedrijf.

Meer rust in vernieuwde stal

Een paar jaar later, in 2015, besloten ze de bestaande 2+2 stal voor 150 koeien te vergroten en uit te breiden naar een 2+3 stal met in totaal 200 ligboxen. Het nieuwbouwgedeelte is voorzien van een Italiaans dak en diepstrooiselboxen met greenbedding. Met de bouw van het nieuwe gedeelte zijn de bestaande melkrobots vervangen door drie Lely A4 melkrobots en koos de familie Tijert voor een automatisch voersysteem van Lely. ”Onze voerwagen was aan vervanging toe en werd te klein”, vertelt Henk. “Nu worden zowel het jongvee als de melkkoeien vaker gevoerd en hebben ze constant vers voer ter beschikking.” Met de uitbreiding van de stal is de veestapel via eigen opfok gegroeid naar 180 melkkoeien. “Er heerst nu meer rust in de stal”, geeft Henk aan, “de uiergezondheid is verbeterd, we hebben een mooi aantal koeien (gemiddeld 60) per robot en er is nog ruimte om te groeien.”

“Je moet er bovenop blijven zitten”

Sinds de komst van de Lely melkrobots worden de koeien op het bedrijf gemiddeld 3,2 keer per dag gemolken. “Onze koeien worden nu vaker gemolken en dit is beter voor de uiergezondheid merken wij. Na elke melkbeurt goed sprayen en de bekers met stoom reinigen is hierbij essentieel”, geeft Henk aan. “Maar”, voegt hij er meteen aan toe, “het is wel van belang dat de tepelvoeringen op tijd worden vervangen.” De aandacht voor een goede melkkwaliteit is bij de veehouders groot. Door de koeien secuur te checken zorgt de familie Tijert voor een juiste melkkwaliteit en een laag celgetal. “Je moet er bovenop blijven zitten”, geeft Henk aan. “De gegevens uit de melkrobot geven ons snel inzicht. Is de geleidbaarheid per kwartier groter dan 10% of bij een verhoogd celgetal, dan gaan wij over tot actie. Wanneer we vlokjes in de melk zien melken we het hele kwartier leeg en smeren we het in met uiermint.” Door de snelle actie bij de eerste tekenen van mogelijke uierontsteking houden ze het celgetal van de koeien laag. “Secuur, schoon en consequent werken” is voor de veehouders het uitgangspunt om een goede melkkwaliteit te behalen.

In de benen

Twee keer per dag maakt Henk de boxen schoon en dan drijft hij ter controle alle koeien naar het voerhek. “Ik wil de koeien 2 keer per dag in de benen zien, op deze manier kunnen we checken of ze goed lopen en gezond zijn. Ook op het gebied van klauwgezondheid moet je er direct bovenop blijven zitten en wanneer nodig meteen aanpakken”, geeft de koeienboer aan. “Het is van belang dat de koeien goed blijven lopen.”

Goed voeren = goede weerstand

Om de gezondheid te waarborgen is het ook belangrijk dat de koeien een goede weerstand hebben opgebouwd vertelt Henk. “Wanneer de weerstand van de koeien goed is zijn ze minder vatbaar voor ziektes en genezen ze sneller. Ook in de droogstand houden we de koeien goed in de gaten: Eén maal per dag sprayen en steeds een vers rantsoen aangevuld met de juiste mineralen”, geeft de veehouder aan. “Goed en genoeg voeren zorgt voor een goede weerstand.”

De familie Tijert voert nu ruim twee jaar met het automatische voersysteem. “Een constant rantsoen is van groot belang en met de Vector hebben de koeien de gehele dag door beschikking tot vers voer”, vertelt hij tevreden. “Ook de ranglagere koeien hebben op deze wijze altijd beschikking tot voldoende voer.” Het rantsoen bestaat uit 65% gras en 35% maïs. Sinds kort wordt dit aangevuld met wortels om de tweede snede smakelijker te maken. “Door de koeien een goed rantsoen voor te schotelen en een goed in/uit-kuilmanagement krijgen de koeien meer energie binnen”, aldus Henk. Sinds anderhalf jaar gebruikt familie Tijert gist als pensbuffer voor een betere penswerking en hogere rantsoenefficiëntie.

Tevreden veehouders

Het bedrijf loopt goed en de veehouders zijn tevreden met de veranderingen die de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden. “Een paar jaar geleden streefden wij naar een melkproductie van 10.000 kg, dit is inmiddels gelukt. Ook hebben we uit eigen opfok door weten te groeien tot 180 melkkoeien. Hier zijn wij tevreden over.” Het huidige doel voor de veehouders is het verlagen van de vaste kosten. “Op krachtvoergebruik valt nog te winnen”, vertelt de toekomstige opvolger Erik. “Daarnaast focussen we ons op het verder optimaliseren van de gehalten, minimale jongveeopfok en duurzame koeien.” Hoe de toekomst er precies uit gaat zien is nog afwachten. “Het is ook afhankelijk wat de regels gaan doen”, geeft Betty aan. “Het belangrijkste voor ons is dat we plezier blijven houden in het werk.”

Bedrijfsgegevens

 

Henk (67) & Betty (61) Tijert runnen samen met zoon Erik (23) een melkveebedrijf in de Achterhoek, op enkele kilometers afstand van het dorp Neede. Na een uitbreiding van de bestaande stal melken ze inmiddels 180 koeien met 3 melkrobots en houden ze 110 stuks jongvee. Het bedrijf beschikt over 73 hectare eigen land en daarnaast 14 hectare in gebruik. Het rollend jaargemiddelde ligt op 10.238 kg melk met 4,37% vet en 3,57% eiwit. De koeien worden gemiddeld 3,2 keer per dag gemolken. Het gemiddelde celgetal ligt op 79.000. 3 á 4 dagen in de week is er hulp van 2 ZZP’ers. Naast de boerderij runt Betty ook nog twee vakantiewoningen.

 

Als internationaal familiebedrijf in de agrisector is Lely dagelijks bezig het leven van veehouders aangenamer te maken met innovatieve oplossingen en gerichte services. Daartoe biedt het bedrijf oplossingen voor nagenoeg alle werkzaamheden in de koeienstal: van melkrobots tot verzorgingsproducten, van automatische voersystemen tot stalreinigers. En advies voor het slim inrichten van het melkveebedrijf met gebruik van managementsystemen.

Meer over Lely

Share this

Gerelateerde artikelen

Beheer
WP Admin