Herman noemt 'rust, regelmaat en reinheid' als belangrijke kenmerken van de bedrijfsvoering. "Elke dag ga ik op dezelfde tijd de stal in en voer ik op dezelfde tijd altijd hetzelfde rantsoen. Hierdoor houden we alles constant en heb ik sneller in de gaten wanneer er iets mis is. Dit geeft mezelf rust, ook omdat we met personeel werken. Als het elke dag hetzelfde is heb ik goed overzicht."
Het bedrijf optimaliseren
"Hermans hart ligt zonder meer bij de koeien, maar het moet wel rendabel blijven", stelt Cora quasi streng doch vastberaden. "Het gaat erom wat je uiteindelijk onder de streep overhoudt. Meer liters betekent meestal dat de kostprijs omlaag gaat."
Volgens Herman is het daarbij wel belangrijk dat je de juiste mensen om je heen verzamelt, zoals adviseurs op het gebied van voeding en financiën. Cora: "Wij richten ons met name op het optimaliseren van het bedrijf en bijkopen van grond. In de fokkerij kunnen we nog winnen.
De ondernemers werkten lange tijd met eigen stieren. Pas sinds ze de nieuwste stal in 2011 in gebruik namen insemineren ze de koeien. Daarmee willen ze de melkproductie verhogen. "Qua melksnelheid kunnen we nog wel optimaliseren", stelt Cora.
Op het gebied van voeding vindt Herman begeleiding en advies erg belangrijk. "We zijn het voer beter gaan mengen. Hierdoor selecteren de koeien minder en waardoor de voerefficiëntie verbetert. Deze ligt momenteel rond de 1,5. De voeraanschuiver zorgt ook voor constante voeding en meer rust in de stal. Dat heeft bijgedragen aan een betere melkproductie."